Nedostatek spánku a stres omezují chuť na sex, sex ale zlepšuje spánek a snižuje stres

13.3.2018 12:25 Fonte: Famous
Nedostatek spánku a stres omezují chuť na sex, sex ale zlepšuje spánek a snižuje stres

NEW YORK – Sex a spánek spolu velmi úzce souvisejí. A nejen proto, že obojí většina lidí provozuje právě posteli. Sex a spánek jsou jako spojené nádoby, jestliže dojde k oslabení jedné strany, ovlivní to negativně druhou. Naopak posílením jednoho aspektu se zlepší i ten druhý. Kvalitní spánek zvyšuje chuť na sex, naopak nedostatečný ji snižuje. Ale právě sex může ulevit od stresových hormonů a navodit kvalitnější spaní.

Jak tedy začarovaný kruh rozseknout? Záleží na tom, co je příčinou nespavosti a snížené chuti na sex. Jestliže je to stres, pak je potřeba zapracovat především na omezení této zátěže. Stres produkuje do krve stresový hormon kortizol. Ten vyvolává nespavost, buzení během noci a zvýšenou únavnost ráno. Má ale také negativní vliv na libido, protože snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu v krvi. A tento hormon se tvoří také v těle žen a u nich silně ovlivňuje libido.

Muži mají testosteronu obecně mnohem více, a třebaže i u nich kortizol snižuje jeho hladinu, většinou v krátkodobém hledisku nepociťují ztrátu libida. Při dlouhodobém působení kortizolu – kupříkladu nespavost po narození nového potomka – se i u nich omezí chuť na sex.

Ženy jsou ale postiženy obecně více. S každou hodinou spánku navíc se šance, že druhý den budou souložit, zvyšuje o čtrnáct procent. A s délkou spánku se zvyšuje také šance na dosažení orgasmu u ženy. Tvrdí to američtí vědci na stránkách odborného časopisu Journal of Sexual Medicine. Sex zase výrazně zvyšuje kvalitu a délku spánku a snižuje hladinu stresového hormonu v krvi.

„Zatímco spánek má vliv na sexuální život… sex ovlivňuje spánek,“ tvrdí psycholožka Laurie Mintzová, autorka řady poloodborných knih.

„Nedostatek sexu způsobuje naopak nespavost a podrážděnost, máme dokonce důkazy, že hladina kortizolu po orgasmu klesá a oxytocin vyloučený po orgasmu usnadňuje usnutí,“ tvrdí newyorský sexuolog Ian Kerner.

Ulteriori articoli