Muži s dlouhým nosem, vysokým čelem a velkýma očima jsou častěji promiskuitní a ženy to poznají

14.7.2021 12:23 Fonte: Famous
Muži s dlouhým nosem, vysokým čelem a velkýma očima jsou častěji promiskuitní a ženy to poznají

MELBOURNE – Ženy při pohledu do mužova obličeje velmi rychle odhadnou, zda je dotyčný promiskuitní a jestli je dobré si s ním užít jednorázový sex, nebo založit rodinu. Tvrdí do sociální psychologové z Austrálie, kteří to prokázali experimentálně. Jako promiskuitní vnímají ženy ty muže, kteří mají prodloužené rysy v obličeji – zvláště nos – a velké oči. Evoluce vybavila chápáním klíčových rysů obličeje ve vztahu k sexualitě také muže. Ale jsou v tom mnohem méně zdatní než ženy. Promiskuitně se přitom častěji chovají ty ženy, které mají štíhlý obličej a malé oči.

Sociální psychologové z Austrálie zkoumali sexuální chování u několika stovek osob. Zajímalo je, jak jsou ve vztazích věrní, zda vyhledávají sex na jednu noc a jestli často střídají partnery. U každé osoby s přesně popsaným profilem pořídili také několik fotografií. Ty analyzovali počítačem kvůli objektivnímu posouzení rysů tváře. V dalším kroku pak měly jiné pokusné osoby hodnotit z fotografie, jak se jim osoba jeví s ohledem na sexuální chování. Tedy zda podle obličeje vypadá jako promiskuitní jedinec, nebo spíš monogamní člověk.

Z analýzy obličejů počítačem vyplynulo, že promiskuitnější byli muži s podlouhlým obličejem, vysokým čelem, delším nosem a většíma očima.

Také ženy, které posuzovaly obličeje mužů, častěji označily jako promiskuitní ty muže, kteří měli počítačem selektované rysy.

Počítač analýzou odpovědí a rysů v obličeji odhalil souvislost mezi promiskuitou ženy a úzkým obličejem s malýma očima. Jenže muži v posuzování promiskuity u žen tak dobří nebyli, mnohem častěji se mýlili.

„Z naší studie vyplývá, že ženy jsou poměrně dost dobré v odhadování mužova sexuálního chování jen podle jeho obličeje,“ tvrdí autoři studie profesor Ian Stephen a doktor Joe Antar z Macquarie University v Austrálii.

14.7.2021 12:23

Ulteriori articoli