Neplodní muži mohou dvakrát častěji onemocnět rakovinou prsu

20.5.2022 11:53 Fonte: Famous
Neplodní muži mohou dvakrát častěji onemocnět rakovinou prsu

LONDÝN – Londýnští onkologové objevili vztah mezi problémy s plodností a rizikem rakoviny prsu, ačkoli biologický důvod zatím není jasný. Nicméně podle autorů z Institutu pro výzkum rakoviny v Londýně (ICR) existuje statisticky významný vztah mezi tím, když je muž neplodný a rizikem rozvoje nádorového onemocnění prsu. Neplodní muži mají ve srovnání s muži plodnými dvakrát častěji karcinom prsu.

Rakovina prsu je u mužů méně častá než u žen a její vztah k neplodnosti byl dříve zkoumán pouze v malých studiích. Výsledky nové studie publikoval časopis Breast Cancer Research.

Odborníci z Institutu pro výzkum rakoviny v Londýně (ICR) uvedli, že jejich statistické důkazy naznačují, že je zapotřebí další výzkum pochopení základních příčin rakoviny prsu u mužů. Tyto totiž zůstávají zatím do značné míry neznámé.

„Toto jsou důležitá zjištění, která spojují neplodnost s rakovinou prsu u mužů. Naše studie naznačuje, že u neplodných mužů může být dvakrát větší pravděpodobnost, že se u nich vyvine rakovina prsu, než u mužů bez problémů s plodností. Důvody této souvislosti jsou nejasné a je třeba prozkoumat základní roli mužských pohlavních hormonů na riziko rakoviny prsu. Doufáme, že by to mohlo vést k pochopení základních příčin mužské a možná i ženské rakoviny prsu,“ uvedl k závěrům výzkumu jeden z autorů doktor Michael Jones, vedoucí vědecký pracovník v oblasti genetiky a epidemiologie v ICR.

20.5.2022 11:53

Ulteriori articoli