Vědci mají silné důkazy o schopnosti SARS-CoV-2 infikovat lidské spermie ve zkumavce

2.9.2022 16:47 Fonte: Famous
Vědci mají silné důkazy o schopnosti SARS-CoV-2 infikovat lidské spermie ve zkumavce

SIENA – Italští vědci zkoumali schopnosti viru SARS-CoV-2, který způsobuje těžké akutní respirační onemocnění COVID-19, infikovat lidské spermie odebrané do zkumavky. I když je respirační systém hlavním cílem SARS-CoV-2, studie naznačují, že mužský reprodukční systém by mohl být dalším cílovým orgánem viru. Pochopení vlivu COVID-19 na varlata a spermie je zásadní pro reprodukční biologii a rozvoj reprodukční medicíny. A vědci ze Sieny prokázali, že virus napadá i zdravé spermie in vitro.

Pro svou studii tým získal dvacet bělochů ve věku kolem třiceti let, kteří podstoupili hodnocení spermatu v Univerzitní nemocnici v Sieně. U všech účastníků byla shromážděna kompletní klinická anamnéza. Dále byly odebrány vzorky varlat od deseti pacientů ve věku kolem jednatřiceti let. U všech vzorků se pak testovala schopnost viru SARS-CoV-2 infikovat buňky.

Z výsledků studie jasně vyplývá, že SARS-CoV-2 může infikovat ejakulované spermie. Interakce mezi SARS-CoV-2 a hostitelskými buňkami v mužském pohlavním ústrojí zprostředkovávají specifické molekuly.

„Výsledky našeho výzkumu můžou přispět k omezení přenosu viru SARS-CoV-2 vzorky spermatu odebraných na klinikách asistované reprodukce,“ míní doktorka Alice Luddiová z Univerzity v Sieně.

2.9.2022 16:47

Ulteriori articoli