Počet spermií v ejakulátu mužů na Západě neustále klesá, odhalují autoři nové studie

17.11.2022 10:24 Fonte: Famous
Počet spermií v ejakulátu mužů na Západě neustále klesá, odhalují autoři nové studie

JERUZALÉM – Koncentrace spermií v ejakulátu mužů ze západních zemí se snížila během čtyřiceti let na polovinu. Autoři nové studie tvrdí, že trend se zrychluje a lidé budou do konce století čelit těžké reprodukční krizi. Nově totiž bylo potvrzeno, že počet spermií v ejakulátu klesá také u mužů z Asie a Afriky.

Zatímco v roce 1973 měl průměrný muž 101,2 milionu spermií v jediném mililitru ejakulátu, dnes je to devětačtyřicet milionů na mililitr. To je pokles o víc než padesát procent za padesát let.

Studie byla publikovaná v časopise Human Reproduction Update.

Pokles koncentrace spermií byl pozorován nejen v Evropě, Severní Americe a Austrálii, kde byl potvrzen několikrát během posledních třiceti let, ale nově také ve Střední a Jižní Americe, Asii a Africe.

Navíc se zdá, že míra poklesu se zrychluje. Od roku 1972 koncentrace spermií klesá v průměru o 1,16 procenta ročně. Ale pokud do analýzy zahrneme jen data od roku 2000, pokles činí již 2,64 procenta ročně.

„Myslím, že je to další signál, že se zeměkoulí není něco v pořádku a že s tím musíme něco udělat. Takže ano, myslím, že je to krize, kterou bychom měli lépe řešit teď, než může dosáhnout bodu zlom

Ulteriori articoli