Sociální psychologové odhalili šest nejodpudivějších překážek ve vztahu

12.1.2023 02:10 Fonte: Famous
Sociální psychologové odhalili šest nejodpudivějších překážek ve vztahu

PADOVA – Tým sociálních psychologů z Karlovy univerzity v Praze, Padovské univerzity v Itálii a Coloradské univerzity v USA zkoumal, jaké vlastnosti lidí jsou největší překážky pro potenciální partnery a kvůli kterým lidé s majiteli těchto vlastností odmítají dál randit nebo se s nimi rozcházejí. Šestku tvoří nechutnost, závislost (na látkách), úzkostnost, promiskuita, apatičnost a nemotivovanost.

„Seznam toho, co lidé od partnera chtějí, může být jen jednou stránkou procesu výběru partnera, protože součástí výběru partnera je také vyřazování těch, kteří mají nepřijatelné vlastnosti,“ napsal mezinárodní tým sociálních psychologů, jejichž studii publikoval vědecký časopis Personality and Individual Differences.

Autoři zjistili, že lidé nejčastěji odpuzuje na protějšcích nechutnost, závislost, úzkostnost, promiskuita, apatický přístup a životní nemotivovanost.

Nechutností se myslí to, když má protějšek špatné osobní hygienické návyky, zapáchá, nedbá o zevnějšek a je neatraktivní nebo má pohlavně přenosné choroby, zkažené zuby a další nemoci, za které si může sám svým chováním.

Závislost protějšků je taky velká překážka ve vztazích, jde o jedince, kteří mají problémy s alkoholem nebo drogami, kouří nebo mají kriminální minulost.

Úzkostné osoby jsou také často odmítány, jsou to lidé panovační, vlezlí nebo příliš žárliví.

Promiskuita je čtvrtou silně neatraktivní vlastností, kdy vadí, že má potenciální partner sex nebo randil s příliš mnoha lidmi.

Apatický přístup ke vztahu, kdy je protějšek nepozorný nebo lhostejný, nedůvěryhodný nebo přehlíží zájmy druhého, je pátou velmi problematickou vlastností.

Životní nemotivovanost vadí také. Lidé chtějí, aby měl protějšek ambice, neměl špatné finanční vyhlídky, nebyl příliš pasivní vůči životu nebo měl odlišné morální názory.

„Z evolučního hlediska naše překážky vztahu a randění potvrzují dlouholeté teorie o tom, co je u potenciálního partnera důležité. Lidé chtějí partnery, kteří jsou plodní (tj. nepáchnou, nemají pohlavní choroby, jsou atraktivní) a jsou dobrými rodiči (tj. jsou důvěryhodní, ambiciózní, pozorní, starostliví). Samozřejmě, že některé vlastnosti jsou problematičtější při krátkodobé strategii (např. lpění, žárlivost, kontrola) než při dlouhodobé strategii (např. nevěra),“ uvádějí v závěru studie autoři z Prahy, Padovy a Boulderu.

Ulteriori articoli