Sex může mírnit symptomy dny, tvrdí římští endokrinologové

17.1.2023 02:10 Fonte: Famous
Sex může mírnit symptomy dny, tvrdí římští endokrinologové

ŘÍM – Onemocnění králů je v dnešní době běžným onemocněním i nejchudších lidí na Západě. Řeč je o dně, která vzniká nadměrnou konzumací červeného masa a dalších potravin obsahujících dusíkaté sloučeniny, z nichž v těle vzniká nerozpustná kyselina močová. Její krystalky se ukládají v kloubech a působí nesnesitelnou bolest. Podle italských expertů může od této bolesti ulevovat sex. Protože platí, že když nemocní se dnou zlepší svůj pohlavní život a sexuální funkce, zlepší se i symptomy dny.

Vědci z Říma analyzovali důkazy z řady studií o tom, jaký vliv má na symptomy u pacientů s dnou partnerský vztah a kvalitní sexuální život. Autoři prošli dostupnou vědeckou literaturu o dně a jejích souvislostech se sexuální a erektilní dysfunkcí, předčasnou ejakulací a vztahy. Zjistili tak, že onemocnění nejen zhoršuje sexuální výkonnost, ale že zlepšení sexuálního zdraví má zpětný účinek na zvládání onemocnění.

„Zlepšení léčby dny vede ke zlepšení sexuálního zdraví a naopak, podpora lepšího sexuálního zdraví může zlepšit zvládání onemocnění dnou. Přítomnost partnera zlepšuje chování pacientů s dnou, což má příznivý vliv jak na sexuální zdraví, tak na léčbu dny. Obousměrná souvislost mezi dnou a sexuální dysfunkcí, tj. jak může mít dna negativní důsledky pro sexuální zdraví a jak podpora zdravého sexuálního života může zlepšit klinické a terapeutické výsledky dny, je tedy novou slibnou kapitolou sexuální medicíny, ve které bude výzkum v následujících letech pokračovat,“ tvrdí endokrinolog profesor Andrea Sanson z Římské univerzity Tor Vergata.

Ulteriori articoli