Mužský antikoncepční gel vtíraný na hruď jde do další fáze testování

2.3.2023 14:29 Fonte: Famous
Mužský antikoncepční gel vtíraný na hruď jde do další fáze testování

EDINBURGH – Do deseti let bude na pultech lékáren k dostání nová antikoncepce. Je určena mužům, kteří si na hruď či oblast ramen budou vtírat gel se směsí hormonů. Během několika týdnů se u uživatele sníží počet spermií v ejakulátu tak, že se muž stane neplodným. Gel je bez barvy a zápachu a zasychá rychle asi jako dezinfekční gel na ruce. A když muž gel přestane užívat, plodnost se u něj vrátí do stavu před zahájením jeho užívání.

Tomu naznačují první testy přípravku, které vstupují do další fáze. Profesor Richard Anderson z Edinburské univerzity tvrdí, že první studie proběhla velmi dobře a jeho kolegové byli překvapeni, jak účinný tento hormonální gel je.

„Nechci to zakřiknout, ale v tuto chvíli to vypadá skvěle,“ prohlásil profesor Anderson.

Klinické zkoušky gelu byly zahájeny v roce 2019 a do nich se mohli po dobu dvou let přihlásit muži ve věku osmnáct až padesát let, kteří mají vztah se ženou ve věku osmnáct až čtyřiatřicet let. Celkově se k účasti v klinickém testování přihlásilo asi čtyři sta párů.

Stejně jako ženy si každý den rituálně berou pilulku, musejí si muži gel s názvem Nestorone nebo NES/T aplikovat denně a natírat na horní část paží, ramena a hrudník. Dvě hodiny poté se nesmějí sprchovat, ale před sexem s partnerkou by se osprchovat naopak měli, aby hormonální látka z gelu nepronikla do jejího těla a nezpůsobila u ní nerovnováhu.

Nástup účinku gelu trvá tři až čtyři měsíce. Poté je muž neplodný na 99 procent, což je míra, kterou zaručují ženám hormonální antikoncepční pilulky.

Gel obsahuje směs pohlavních hormonů tak, aby vypínaly tvorbu spermií, ale nesnižovaly libido a nepoškozovaly erekci.

„Studie proběhla velmi dobře. Gel byl dosud opravdu velmi účinný, co se týče počtu těhotenství. Všichni jsme vlastně byli mírně překvapeni, jak dobře to dopadlo,“ dodává profesor Anderson s tím, že konečné výsledky testování u čtyř stovek párů budou známy za dva roky.

2.3.2023 14:29

Ulteriori articoli