Orální sex je hlavním rizikovým faktorem rakoviny krku, 6 partnerů za život zvýší riziko 8x

27.4.2023 17:38 Fonte: Famous
Orální sex je hlavním rizikovým faktorem rakoviny krku, 6 partnerů za život zvýší riziko 8x

LONDÝN – Orální sex je dnes příčinou číslo jedna pro rozvoj rakoviny krku. Takzvanou orofaryngeální rakovinu způsobuje častěji než kouření. A to proto, že zatímco kuřáků ubývá, orální sex se stal zcela běžnou praktikou. Někteří lidé ho dokonce nepovažují za nevěru, takže mu dávají přednost před souloží. Britští vědci však varují, že promiskuita v tomto smyslu se nemusí vyplatit.

Kvůli snadnému přenosu lidského papilomaviru (HPV), jehož některé kmeny jsou silně karcinogenní, je u osoby, která měla za život orální sex s šesti různými partnery, riziko rakoviny krku osmkrát vyšší než u osoby, která neměla za život v ústech ani jednou pohlavní orgány svého protějšku.

HPV se přenáší pohlavním stykem. Ale u značné části nakažených s neobjeví příznaky, takže většina infikovaných ani neví, že virus má. Tato skupina virů je také hlavní příčinou rakoviny děložního čípku.

„U těch, kteří mají za život šest a více orálních sexuálních partnerů, je 8,5krát vyšší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou krku než u těch, kteří orální sex nepraktikují vůbec. Malý počet lidí se však infekce nedokáže zbavit, možná kvůli poruše určitého aspektu jejich imunitního systému. U těchto pacientů je virus schopen se neustále replikovat a časem se integruje na náhodných místech do DNA hostitele, z nichž některé mohou způsobit rakovinné bujení hostitelských buněk,“ vysvětluje profesor Hisham Mehanna z Birminghamské univerzity.

Proti některým kmenům HPV se lze očkovat. Ovšem ani toto očkování není stoprocentní a chrání skutečně jen před několika málo z mnoha kmenů HPV.

27.4.2023 17:38

Ulteriori articoli