Muži v pasci vôní

20.5.2024 01:07 · 251 wyświetleń lnvictus

Vraciam sa nočným mestom z vydarenej firemnej žúrky. Mala rajcovné šaty ako pavučina, ktoré som jej v prítmí vyhrnul jedným ťahom. Začalo to nevinne, keď mi dovolila vychutnať si z blízka ten úžasný parfém priamo na krku. Vie, že ma priťahuje. Ako tá neodolatelná vôňa, ktorú zakaždým verejne pochválim.

Rýchly letný dážď prednedávnom umyl cesty. Vlažné kvapky ako milióny malých zázračnych šošoviek, zväčšili všetky vône spiaceho mesta. Aj so zavretými očami viem, že sa blížim k voňavému oblaku bielych kalichov košatého agátu, o kúsok ďalej vysiela svoje signály rozkvitnutá pivónia a vo vysokej tráve sa lákajú aj nenápadné konvalinky.

Vône kvetov starostlivo šlachtili mocné ruky evolúcie, aby prilákali ostatné jedince k oplodneniu a vylepšovaniu vlastného genetického materiálu. Túto skrytú misiu dômyselne maskujú vidinou bohatej hostiny na chutných voňavých kvetoch či plodoch. Využívajú pri tom drobné chemické pasce, ktoré sa šíria pod rúškom noci na kilometre, kým nedorazia k tisícom receptorov ukrytým v našich nosoch. Ľudská rasa už pomaly zabúda, že vône občas signalizujú aj nebezpečenstvo, aby sme sa im radšej vyhli pretože v sebe ukrývajú jedovaté štruktúry.

Nič krajšie nevonia ako hebká pokožka obnaženej, po milovaní túžiacej ženy. Rafinovane zvolený dámsky parfém vie túto prirodzenú, veľmi jemnú, ale o to vábivejšiu vôňu umocniť ako kvapky letného dažďa. Sme potom úplne bezmocní a krúžime okolo vás, kým sa neprisajeme na sladký nektár, ktorý ukrývate medzi lupienkami. Často vedome ignorujeme, že toxicita ľudí sa ľahko maskuje intenzívnou, sprvu príjemnou vôňou, z ktorej sa čoskoro rozbolí hlava a neopatrný dobyvateľ môže skončiť aj priotrávený.