Plodnost mužů je stanovena nejen počtem a pohyblivostí spermií, ale i schopností najít vajíčko

28.2.2020 16:51 Źródło: Famous
Plodnost mužů je stanovena nejen počtem a pohyblivostí spermií, ale i schopností najít vajíčko

ENSCHEDE (Famous) – Když se řekne plodnost mužů, většina lidí si vybaví počet spermií v mililitru ejakulátu. Ale plodnost spermatu se posuzuje podle celé řady vlastností. Nejen na základě počtu spermií, ale i dle jejich pohyblivosti, normálních tvarů, množství vad v DNA apod. Jednou z klíčových vlastností zdravé spermie je rovněž její schopnost najít vajíčko. Tedy putovat za chemickými signály. Vědci z Nizozemska vyvinuli jednoduchý test, který tuhle vlastnost snadno prověří.

Schopnost pohybovat se za chemickou látkou (signálem) se v biologii obecně označuje jako chemotaxe. Spermie vykazují chemotaxi k progesteronu, ženskému pohlavnímu hormonu, který je pro ně signálem, že tam někde bude vajíčko. Mužské pohlavní buňky přitom míří za zvyšující se koncentrací hormonu.

Testovat tohle ale nebylo snadné. Přitom chemotaxe je podstatná vlastnost. Muž může mít poměrně dost tvarově normálních spermií v ejakulátu a ty mohou svižně mrskat bičíkem, stále ale nemusejí mít zdravou chemotaxi.

V laboratoři se to ověřovalo poměrně náročně, tým nizozemských vědců v čele s Loesem Segerinkem a Johannou Berendsenovou vytvořil test, který má velikost a tvar poštovní známky. Tento čip obsahuje mikroskopické trubičky s různými koncentracemi progesteronu. Na jeho okraj se nanesou spermie a sleduje se, jestli putují správně k tomu okraji čipu, kde je nejvyšší koncentrace progesteronu.

„Vytvořený koncentrační gradient progesteronu zleva doprava vyhodnotí správnou chemotaxi tím, že se více spermií dostane do komůrek umístěných vpravo s vysokou koncentrací progesteronu než do komůrek vlevo s nízkou koncentrací. Tato metoda by mohla přispět k lepšímu zhodnocení plodnosti mužů, jejich sperma se podle jiných kritérií jeví jinak v normě,“ tvrdí autoři z Univerzity Twente v Nizozemsku.

Więcej postów