Lidé na seznamkách potřebují jedinou vteřinu k rozhodnutí, jestli je protějšek žádoucí

19.9.2020 09:53 Źródło: Famous
Lidé na seznamkách potřebují jedinou vteřinu k rozhodnutí, jestli je protějšek žádoucí

SWANSEA (Famous) – Velšští sociální psychologové se nadchli pro výzkum moderních metod seznamování. Většina mladých nezadaných dnes při hledání protějšku vsadí na seznamovací aplikace. Naprostá většina z nich nabízí uživatelům profilové fotky se základním popisem. Uživatel se na fotku podívá a jediným tahem prstu může dát dotyčnému vědět, jestli je žádoucí, nebo o seznámení s ním nemá zájem. K rozhodnutí, zda majitele fotky pošle do užšího výběrového kola, nebo ho navždy odmítne, stačí mladým lidem jediná vteřina.

Jediná vteřina tedy rozhoduje o tom, jestli člověk dostane šanci. Samotné psychology z University of Swansea velmi překvapilo, jak málo času věnujeme zhodnocení kvality protějšku. A je jasné, že při tomto typu rozhodování jde o jediné – fyzickou atraktivitu.

Jenže. Ono to má háček. Psychologové ze Swansea se s tím nesmířili. Testovali devět stovek mladých nezadaných osob a požádali je, aby vybíraly protějšky podrobným prostudováním profilů v neomezeném čase. Jejich výběr se ale nijak nelišil od toho, který učinily při rozhodování v řádu jedné vteřiny.

Studie pomáhá pochopit, proč jsou seznamky, založené na velmi rychlém rozhodování v řádu vteřin, tak úspěšné. Ona vteřina totiž stačí. Pokud se má člověk rozhodovat podle fotky a základního popisu.

„Problém se vteřinovým rozhodováním tkví v tom, že velmi často odsoudíme protějšky, které by mohly mít pro nás velký potenciál. Přiznejme si otevřeně, že často věnujeme výběru tenisek na internetu mnohem více času než výběru partnera,“ komentovala výsledky studie psycholožka Rachael Lloydová ze společnosti E-harmony, která se na výzkumu podílela.

Ze studie také vyplývá, že pro šest z deseti mužů je na ženě nejvíce odpudivé, když kouří, je starší a je zdaleka. Ženám nejvíce vadí, když je muž zdaleka, je příliš starý nebo příliš mladý, a je kuřák. Menšího muže odsoudí každá druhá žena.

Więcej postów