Soud v Japonsku rozhodl, že vládní zákaz manželství homosexuálů je protiústavní

31.3.2021 02:17 Źródło: Famous
Soud v Japonsku rozhodl, že vládní zákaz manželství homosexuálů je protiústavní

SAPPORO – Oblastní soud v Sapporu, pátém největším městě Japonska a střediskem prefektury Hokkaidó, rozhodl, že zákaz manželství osob stejného pohlaví je protiústavní. Soud uznal žalobu několika homosexuálních párů, které napadly rozhodnutí japonské vlády nepovolit manželství osobám stejného pohlaví. Japonská vláda uznává, že sexuální orientace není věcí volby. A právě proto se podle soudu dopouští porušení Článku 14 japonské ústavy, která zakazuje diskriminaci. Zákaz manželství osob stejného pohlaví podle soudu nemá oporu v zákoně.

„Sexuální orientace stejně jako rasa nebo pohlaví nejsou věcí volby,“ zdůraznil soud v rozhodnutí s tím, že pokud vláda upírá někomu právo na manželství na základě sexuální orientace, dopouští se diskriminace. Diskriminace je ale protiústavní.

„Právní výhody vyplývající z manželství by měly shodně sloužit homosexuálům i heterosexuálům,“ uvedl soudce Tomoko Takebe, který ale žalujícím odmítl právo na odškodnění. Každý z nich požadoval od státu milion jenů, asi dvě stě tisíc korun.

Vládní odmítání manželství homosexuálů je dlouhodobě předmětem vášnivé debaty japonské společnosti. Průzkumy veřejného mínění totiž dokazují, že manželství osob stejného pohlaví podporuje jednašedesát procent Japonců.

Więcej postów