Obezita výrazně přispívá k snížení produkce spermií ve středním věku

4.5.2022 19:21 Źródło: Famous
Obezita výrazně přispívá k snížení produkce spermií ve středním věku

SALT LAKE CITY – Obézní muži středního věku budou mít vážné potíže s plodností. I když ve středním věku už by si muž touhu po dítěti měl odpustit, protože mu předává se svou DNA velmi mnoho vad a zadělává tím potomkovi na celoživotní zdravotní potíže, pokud se rozhodne pro početí, měl by mít normální postavu. Nadbytečný tuk totiž prokazatelně tlumí produkci pohlavních buněk ve varlatech.

Prokázali to vědci z Univerzity v Utahu, kteří vyšetřili buňky varlat několika šedesátiletých a adolescentních mužů. Z analýzy vyplývá, že zatímco u mladíků ve věku sedmnáct až dvaadvacet let ještě obezita nemá výrazný vliv na produkci spermií, tedy výrazně ji nezhoršuje, u mužů kolem šedesátky už se produkce značně oslabí, pokud je dotyčný obézní.

Schopnost produkovat spermie u mužů zůstává sice do smrti, ale s věkem postupně klesá. Souvisí to především s tím, jak mužům klesá hladina testosteronu v krvi.

Ze studie vyplývá, že muži kolem šedesátky, kteří mají dobrou kondici a zdravou tělesnou hmotnost, vykazují ve srovnání s adolescenty jen slabé snížení produkce spermií. Ale pokud jsou muži tohoto věku obézní, produkce spermií je výrazně nižší. Ačkoli v tomto věku je zplození dítěte už rovno hazardu s jeho zdravím.

„Výrazné snížení produkce spermií je způsobeno tím, když je stárnutí skombinováno s dalšími faktory, jako je obezita,“ tvrdí autor studie doktor Bradley Cairns z Univerisity of Utah.

Tuková tkáň v podkoží produkuje estrogeny a brzdí produkci testosteronu. Čím obéznější je muž, tím má méně testosteronu. To zřejmě ovlivňuje také snížení produkce spermií.

Więcej postów