Lidé si myslí, že štíhlí touží jen po sexu, zatímco osoby s nadváhou po vztahu

16.5.2022 06:32 Źródło: Famous
Lidé si myslí, že štíhlí touží jen po sexu, zatímco osoby s nadváhou po vztahu

FAYETTEVILLE – Sociální psychologové z Arkansaské univerzity tvrdí, že i tvar postavy a zásoby tuku na ní v nás vyvolávají předsudky v tom, jak posuzujeme druhé při hledání partnera. Tedy že obecně považujeme jedince s nadváhou a obezitou za osoby, které touží po dlouhodobém vztahu, jsou oddanější a budou lepšími rodiči. Naopak štíhlé a svalnaté jedince považujeme za věčné hledače sexuálního dobrodružství, kteří dávají přednost krátkodobým vztahům.

„Adipozita (nadváha), tradičně neatraktivní rys, naznačuje rodičovské schopnosti, které by mohly znamenat, že jedinci preferují dlouhodobé vztahy, které zdůrazňují monogamii a investice obou rodičů. Tato studie se zabývala tím, jak tyto tělesné rysy formují vnímání orientací při hledání vztahu,“ tvrdí autoři z Arkansasu, jejichž výzkum byl publikován v odborném časopise Journal of Social and Personal Relationships.

Skupině 295 účastníků byla ukázána čtyři mužská a čtyři ženská počítačově vygenerovaná těla, která měla buď vysokou, nebo nízkou hladinu tuku, a buď malé, nebo velké svaly či prsa.
Po zhlédnutí každého obrázku byli účastníci požádáni, aby ohodnotili, zda si myslí, že by dotyčná osoba měla zájem o dlouhodobý vztah, nebo o krátkodobý vztah.

Z výsledků vyplývá, že účastníci hodnotili ženy a muže s vysokým obsahem tuku jako náchylnější k dlouhodobým vztahům. Ženy s větším poprsím a muži s většími svaly byli hodnoceni jako pravděpodobněji toužící po krátkodobém vztahu.

„Stereotypizujeme zájem lidí o vztah na základě toho, jak očekáváme, že jejich těla budou formovat vnímání sebe sama. Pokud se považujete za velmi atraktivního člověka, můžete mít pocit, že byste mohli uspět v krátkodobých sexuálních strategiích, protože máte vyšší pravděpodobnost úspěchu. Velké svaly a prsa jsou atraktivní pro muže i ženy, takže tyto rysy by měly vést vnímatele k tomu, aby tyto rysy považovali za znak zájmu o krátkodobou strategii. Naopak kvůli vědecky prokázané asociaci rodičovských schopností s tělesným tukem považovali účastníci krom toho, že je nadměrné množství tuku méně sexuálně žádoucí, také za konotující zájem o dlouhodobý vztah,“ dodává autor studie doktor Mitch Brown.

Więcej postów