Ženy žárlí na partnerovy kamarádky víc než muži na partnerčiny kamarády

21.5.2022 10:15 Źródło: Famous
Ženy žárlí na partnerovy kamarádky víc než muži na partnerčiny kamarády

SAN DIEGO – Ani odborníci se neshodnou v tom, jestli můžou být heterosexuální ženy a heterosexuální muži přáteli. Určitě je na světě spousta takových vztahů, kdy má žena kamaráda a muž kamarádku, aniž mezi nimi funguje milostný či sexuální poměr. Ale sociální psychologové se obávají, že je to nestandardní vztah. Vědci z Kalifornie se zajímali o něco jiného. Studovali žárlivost partnerů a partnerek na taková přátelství. A zjistili, že ženy žárlí na kamarádky svých partnerů víc než muži na kamarády svých partnerek.

„Minulé výzkumy v evoluční psychologii přinesly důkazy o tom, že mezi pohlavími existují rozdíly v adaptivních funkcích žárlivosti. Žádný výzkum se však nezaměřil konkrétně na výsledky adaptace žárlivosti v kontextu platonického mimomanželského přátelství jednoho z manželů,“ uvedla k úvodu svého výzkumu doktorka Alyssa Sucreseová z Kalifornské univerzity.

Do své studie angažovala 364 účastníků, z nichž všichni byli ženatí a bylo jim nejméně osmnáct let. Účastníci byli náhodně rozděleni do jedné ze čtyř skupin, ve kterých četli různé scénáře zahrnující jejich manžela, který se setkal s novým přítelem různého pohlaví a atraktivity. Byli požádáni, aby posoudili, zda ve scénáři cítili nějakou žárlivost, a aby ji připsali emocionálním nebo sexuálním obavám.

Z výsledků vyplývá, že pocity žárlivosti byly vyšší, když byl přítel manželů stejného pohlaví jako účastníci dotazování a když byl tento přítel atraktivní. Ženy ale hlásily celkově vyšší míru žárlivosti než muži, když si představovaly, že jejich partner má atraktivní kamarádku.

„Možná, že emoční žárlivost funguje jako reakce pro každou situaci, která ohrožuje ženu, že přijde o zdroje a investice od partnera, nejen tehdy, když hrozí, že bude přímo opuštěna,“ míní Sucreseová s tím, že to odpovídá předchozím výzkumům. Ženy jsou prostě žárlivější, protože při ztrátě partnera přicházejí o zdroj příjmů a pomoci při péči o děti. Navíc žena s dětmi je pro potenciální nápadníky mnohem méně atraktivní než muž s dětmi pro potenciální nápadnice.

Studii publikoval odborný časopis Evolutionary Behavioral Sciences.

Więcej postów