WHO: Muži mající sex s muži by kvůli opičím neštovicím měli omezit počet sexuálních partnerů

31.7.2022 02:42 Źródło: Famous
WHO: Muži mající sex s muži by kvůli opičím neštovicím měli omezit počet sexuálních partnerů

NEW YORK – Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl ve středu během tiskové konference, že osmadevadesát procent případů opičích neštovic bylo hlášeno u mužů, kteří mají sex s muži. A vyzval je proto, aby omezili – alespoň dočasně – počet sexuálních partnerů. Podle Tedrose tak lze zatím slabou epidemii virového onemocnění zastavit.

„Pro muže, kteří mají sex s muži, to v tuto chvíli zahrnuje snížení počtu sexuálních partnerů, přehodnocení sexu s novými partnery a výměnu kontaktních údajů s novými partnery, aby bylo možné v případě potřeby pokračovat v mapování nakažených,“ prohlásil Tedros.

Od té doby, co byla epidemie opičích neštovic poprvé ohlášena v květnu tohoto roku, se epidemiologové snažili najít rovnováhu mezi nutností apelovat na komunitu, v níž se zatím virus šíří nejvíce, tedy muže, kteří mají sex s muži, a snahou nestigmatizovat členy této komunity nebo nevyvolávat veřejný dojem, že opičí neštovice postihují výhradně muže, kteří mají sex s muži.

„Každý, kdo byl opičím neštovicím vystaven, je může dostat. Bez rozdílu věku, pohlaví či sexuální orientace,“ zdůraznil Tedros.

Přesto, jak se ukázalo, se opičí neštovice prozatím šíří hlavně mezi muži, kteří mají sex s muži.
Opičí neštovice se šíří hlavně blízkým fyzickým kontaktem mezi lidmi, i když mohou být také přeneseny těhotnou osobou na plod přes placentu, a když se člověk dotkne kontaminovaného oblečení a dalších předmětů.

Do dnešních dní bylo nahlášeno více než osmnáct tisíc případů opičích neštovic ze 78 zemí světa. Nejvíce případů je v Evropě.

Więcej postów