Muži, kteří milují čaj, mají více spermií v ejakulátu

6.10.2022 10:24 Źródło: Famous
Muži, kteří milují čaj, mají více spermií v ejakulátu

WU-CHAN – Zelený, černý a další varianty čaje, tedy nálevu z lístků kamélie čínské (čajovníku) jsou velmi bohatým zdrojem antioxidantů. A ty mají zřejmě příznivý vliv nejen na srdce a cévy a zpomalují stárnutí buněk, ale také podporují plodnost mužů. Čínští vědci prokázali, že muži pijící denně šálek čaje mají více spermií v ejakulátu než muži, kteří se tomuto nápoji vyhýbají zcela.

Vědci z Číny vyšetřili ejakulát u 1400 mužů. A výsledky vztáhli k tomu, kolik čaje dotyční muži konzumovali. Jedinci, kteří pili tři a více šálků čaje týdně, měli nejvyšší počet spermií v semenné tekutině. Nejnižší počet byl zjištěn u mužů, kteří čaj nepili vůbec.

„Naše výsledky naznačují, že pravidelná a častá konzumace čaje může zlepšit plodnost u mužů,“ myslí si autoři výzkumu z Hu-pejské univerzity ve Wu-chanu.

Platnost těchto tvrzení podporují i jiné výzkumy z dalších pracovišť na světě. Bylo totiž prokázáno, že muži konzumující se stravou velké množství polyfenolů, na které je bohatý čaj, ale také kakaový prášek, bobulové ovoce a mnohé druhy zeleniny, mívají v průměru vyšší koncentraci spermií v ejakulátu než muži, kteří konzumují těchto antioxidantů málo.

Więcej postów