Třicet minut slunečního záření dva až tři dny v týdnu může zvýšit hladinu testosteronu

6.10.2022 10:43 Źródło: Famous
Třicet minut slunečního záření dva až tři dny v týdnu může zvýšit hladinu testosteronu

PALO ALTO – Největším a nejspolehlivějším zdrojem vitaminu D jsou tuky v naší pokožce, které se na tento vitamin mění vlivem UV záření. K tomu, aby se důležitý v tucích rozpustný vitamin fotochemickou reakcí vytvořil, musíme být na slunci třicet minut. A to aspoň dvakrát týdně, aby bylo vitaminu dostatek. Jenže podle kalifornského neurovědce se při pobytu na slunci třikrát týdně po dobu třiceti minut v krvi výrazně zvýší také hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Testosteron je pro muže životně důležitý hormon. Pomáhá regulovat sexuální touhu, distribuci tuku, tvorbu červených krvinek a mnoho dalšího. Chůze venku po dobu dvaceti až třiceti minut denně může zvýšit hladinu tohoto hormonu.

Podle autorů studie, která byla publikována v časopise Cell Reports, muži, kteří se vystavují slunci dvacet až třicet minut dvakrát až třikrát týdně, mají vyšší hladinu testosteronu než ti, kteří se pobytu venku vyhýbají.

„Zdá se, že kůže působí jako orgán podporující produkci hormonů. Kožní buňky obsahují specifický protein zvaný p53, který aktivuje hypofýzu a hypotalamus, když jsou vystaveny slunečnímu záření. To zase způsobuje zvýšení luteinizačního folikuly stimulujícího hormonu, který spouští tvorbu testosteronu, estradiolu a progesteronu,“ vysvětlil profesor Profesor Andrew Huberman ze Stanfordovy univerzity.

Więcej postów