Muži, kteří trpí poruchou erekce, se častěji zapojují do sexuálně nátlakového chování

25.10.2022 04:50 Źródło: Famous
Muži, kteří trpí poruchou erekce, se častěji zapojují do sexuálně nátlakového chování

ROCHESTER – Nátlaku na protějšek kvůli sexu se prý častěji dopouštějí muži, kteří měli nebo mají problém s erekcí. Podle expertů z USA za to může jev známý u savců jako konkurence spermií. Když má muž totiž strach, že mu bude partnerka nevěrná, začne se chovat vůči ní agresivněji a sex si vynucovat. Studie z Michiganu je ale první, která prokázala něco takového při poruše erekce.

„Minulé výzkumy již prokázaly souvislost mezi rizikem mužů, že zažijí konkurenci spermií, a jejich používáním sexuálního nátlaku se svými intimními protějšky. Vzhledem k tomu, že naše předchozí studie již poskytla několik předběžných důkazů, že porucha erekce může zvýšit šance, že muž zažije nevěru (nebo si alespoň myslí, že je vystaven většímu riziku), může tento výzkum sloužit jako přímější test těchto myšlenek,“ uvedl autor studie Gavin Vance z Oaklandské univerzity.

Muži s většími příznaky poruchy erekce měli v jeho testovaném vzorku tendenci vnímat větší riziko konkurence spermií. Porucha erekce také silně souvisela se sexuálním nátlakem muže vůči jeho sexuálnímu protějšku. Výzkumníci zjistili, že vnímané riziko konkurence spermií vyvolalo vztah mezi poruchou erekce a sexuálním nátlakem.

„To naznačuje zajímavou možnost, že muži, kteří častěji trpí poruchou erekce, mohou vnímat větší riziko konkurence spermií, což může naopak podporovat používání sexuálně donucovacího chování. Mohl bych dodat, že porucha erekce (a další problémy s normálním sexuálním fungováním) mají zřejmě dalekosáhlé důsledky pro psychologii mužů a jejich romantické vztahy. Toto je oblast vědy, která si zaslouží více pozornosti v psychologickém výzkumu,“ dodal doktor Vance.

Więcej postów