Mimomanželský sex bude v Indonésii trestán vězením. Zákon se bude vztahovat i na turisty

6.12.2022 02:43 Źródło: Famous
Mimomanželský sex bude v Indonésii trestán vězením. Zákon se bude vztahovat i na turisty

JAKARTA – Indonéský parlament má tento měsíc schválit nový trestní zákoník, který bude mimomanželský sex postihovat odnětím svobody až na jeden rok. Zákon se má podle indonéských politiků vztahovat také na turisty. Kde však nebude žalobce, nebude soudce. Trest za cizoložství může nabýt účinnosti pouze v případě, že existují strany, které podají stížnost k úřadům, tvrdí indonéské úřady.

Poslanec Bambang Wuryanto, který je jedním z navrhovatelů změny trestního zákoníku, podle BBC tvrdí, že novelizace by mohla být schválena do poloviny prosince. Pokud bude zákon schválen, vztahoval by se na indonéské občany i cizince.

Zákon také umožňuje rodičům nesezdaných osob nahlásit je, pokud budou souložit před svatbou. Za soužití před svatbou hrozí až půlroční vězení.

Indonéské turistické agentury a podnikatelé v turismu varují, že zákon poškodí turismus v zemi, protože cizinci se budou bát postihů. Na Západě je totiž velmi běžné soužití mimo manželství. Lidé, kteří spolu žijí leta mimo manželství, můžou být trestáni, i když žijí monogamně a mají spolu děti.

„Pro obchodní sektor bude implementace tohoto zvykového práva vytvářet právní nejistotu a přiměje investory, aby přehodnotili investování v Indonésii,“ uvedl mluvčí Asociace zaměstnavatelů v Indonésii (APINDO).

Změna trestního zákoníku měla být schválena už v roce 2019, ale vyvolala celonárodní protesty. Desetitisíce demonstrantů včetně studentů vyšly do ulic ve městech po celé Indonésii, přičemž hlavní střety se odehrály v hlavním městě Jakartě. Proti demonstrantům, kteří na policii házeli kameny, byl použit slzný plyn a vodní dělo.

Więcej postów