Muži se silnějším libidem mají o 69 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou mladí

14.4.2023 16:36 Źródło: Famous
Muži se silnějším libidem mají o 69 procent nižší pravděpodobnost, že zemřou mladí

JAMAGATA – Mužský pohlavní hormon testosteron zaručuje mužům nejen plodnost, sexuální náruživost a vitalitu, ale je také nezbytný pro pevné zdraví a dlouhověkost. V těle ho musí být tak akorát a umělé podávání může vyvolat řadu nežádoucích vedlejších účinků včetně impotence a agresivity. Ale podle japonských vědců je jeho snížená hladina také velmi škodlivá. Prokázali totiž, že muži, kteří mají silnější libido – a kteří mají zdravou hladinu testosteronu – méně často umírají předčasně.

Ve své studii japonští experti sledovali jednadvacet tisíc mužů po dobu sedmi let. Muži se silnějším sexuálním apetitem (libidem) byli ohroženi předčasným úmrtím o devětašedesát procent méně.

Nízká sexuální touha je známkou celkově špatného zdravotního stavu, za který může také špatná strava, obezita nebo jiná chronická onemocnění. Zdravý sexuální život naopak souvisí s pozitivním duševním a fyzickým zdravím.

„Nedostatek zájmu mužů o sex může souviset s nezdravým životním stylem,“ uvedl k výsledkům jeden z autorů studie doktor Kaori Sakurada z Jamagatské univerzity.

Jeho tým zkoumal také vztah mezi libidem a rizikem předčasného úmrtí u žen. U nich ale žádnou souvislost neobjevil. Ženy s vyšším libidem nebyly předčasným úmrtím ohroženy méně než ty s nízkým. A naopak. Jinými slovy libido (zvýšené či snížené) nijak neovlivňovalo riziko předčasného úmrtí.

Więcej postów