Metafyzika v seznamování dnes

29.1.2023 18:02 · 539 visualizações King_of_Cups

Metafyzika v seznamování v 21. století na internetové seznamce z pohledu muže, který čte profily žen.

Oblíbené obraty v popisku

Přijde mi při psaní tohoto článku, že se pouštím na velmi tenký led. Kolik lidí po přečtení odsoudí moje slova, kolik se jich nad nimi zamyslí a někdo to jen tak přejde. I tak se do toho pustíme a užijme si jízdu po myšlenkách, které mě při čtení profilů na seznamkách jednoznačně napadají. Určitě jste již na seznamce viděli: „NO ONS“ Jasně zkratka anglického No one night sex. V podstatě s tímhle nemám žádný rozpor. Ženy chtějí dát najevo, nejsem na jednu noc, ani sex na zavolání. Rozumím tomu, ale nad čím se chci k tomuto tématu zamyslet je fakt, že mezi partnerským vztahem a sexem na jednu noc existuje více úrovní, ke kterým mezi lidmi může dojít. Některé možné scénáře, které mě teď napadnou.

První: Proběhne ten první sex a žena sama si řekne, že tohle, už opakovat nechce a tím se dostáváme do situace ONS z její strany.

Druhý: Lidé spolu mohou udržovat jen tělesný sexuální vztah a v ničem jiném své životy nepropojovat a udrží-li oba tuto linii může to být i oboustranně funkční a prospěšné.

Třetí: Známé friend with benefits, neboli kamarád s výhodami. Zde se očekává určitá přátelská rovina, důvěra, vznikající očekávání a určitá vztahovost mezi partnery v tomto spojení. Opět může jít o funkční a prospěšný vztah pokud obě strany jsou k sobě upřímné a nepřekračují hranice tohoto vztahu.

Čtvrtý: Partnerský vztah, kde se již v obecné rovině bavíme o vztahu, kde si partneři slíbí sexuální exkluzivitu a další jiné spojitosti. Je to ten tak zvaný „vážný vztah“

Dalším oblíbeným popiskem v profilech je: jsem normální holka a hledám normálního chlapa. Možná si teď říkáte, co by na takové větě bylo špatně. Povím Vám to. Vlastně se dá říct, že s trochou nadsázky neznám v seznamování abstraktnější a neurčitější větu, než je tato. Normální od slova norma? Normu musí něco určovat. Jde tedy o nějakou někde přesně popsanou normu? Nebo se tady bavíme o normu pro toho člověka, který se chce seznámit? Pokud se s někým chci seznámit znamená to, že toho druhého člověka neznám a tudíž, jeho normy a pohled na to co je běžné neznám. Nevím, jestli v jeho hledáčku standartu budu ten normální chlap. Co když jsem fotograf aktů a je pro mě normální fotit a dostávat nahé fotky žen, takže mi nepřijde nijak divné o ně požádat někoho s kým se seznamuji, protože je to můj denní chleba. Co když jsem automechanik a je pro mě normální, že mé ruce nejsou nikdy dokonalé čisté a pořád na nich zůstávají stopy od oleje a vazelíny. Budou tito muži normální, pro ženu vychovanou v rodině, kde nahota je brána jako intimita, která se nemá dávat na odiv a otec i matka chodí v čistém oblečení bez špinavých rukou?

No asi posledním, co mi takhle napadne je BBW (big beautiful woman) a teď přijde ten nejtenčí led. Pokusím se to vysvětlit tak, aby bylo jasné, že nechci nikoho urazit a že chápu individuální pojetí krásy. Vkus je subjektivní a každému se líbí něco jiného a někdo jiný s tím naprosto souhlasím. Všichni, ale si myslím někde podvědomě cítíme, že existuje nějaká „obecná atraktivita“ podle které, by bylo možné tyto zkratky používat. Chápu, že není nikde přesně popsaná, ale co tím chci říct je to, že podle „obecné atraktivity“ není každá žena s nadváhou BBW stejně, jako každá hubená není automaticky sexy. Ještě jednou na závěr tohoto odstavce připomenu, že není účelem nikoho urazit. Naopak si myslím, že každý má být krásný sám pro sebe a ve chvíli kdy se tak sám cítí, vnímá takovou osobu podobně i okolí.

Proč muži chtějí sex, ale vztahy ne?

Tohle téma je z obou stran tak moc obsáhlé a já bych ho rád vyjádřil krátce, přitom opět tak, aby nebyl nikdo uražen a necítil se špatně. Možná si na začátek pojďme přiznat několik faktů, které mi možná bude chtít někdo vyvrátit a pokud se to povede budu jedině rád. Možná tady zjistíme, že filosofie toho pohledu je pro obě pohlaví stejná, ale proces je odlišný v tom, jak to chodí. Fakt je ten, že najít seznámení se sexuálním podtextem pro ženu, je mnohem snazší než pro muže. Nebavím se teď o kvalitě uchazečů a o kvalitě výsledného rande. Mluvím teď pouze o kvantitě a tom dlouhém přebírání nudných, nebo hůř, odpudivých fotek a zpráv. Teď zpátky k otázce v nadpisu.

Nacházíme na internetové seznamce, kde asi máš nějaký ten profil. Vynechám teď údaje, které automaticky zaškrtáme, jako je stav, znamení, barva očí atd. Bavme se teď o popisku a fotografiích. Někdo přijde na tvůj profil, a ví, že v tom, co o sobě píšeš můžeš lhát a vybrané fotky jsou pravděpodobně pro tebe ty nejlichotivější. I kdyby to tak nebylo a psala jsi pravdu a fotky byly normální, tak jediné, co se návštěvník profilu dozví je to, jaký má z tebe pocit, když se na tebe dívá. Nic jiného neví. Převedu to do víc syrové řeči. Ten člověk si prostě udělá celkem rychle obrázek o tom, jestli podle toho, jak vypadáš, by s tebou měl sex. Povrchní? Ano je! Ale to jsou i ty profily, proto se není čemu divit, že to takto funguje. No a teď si pojďme říct tu pravdu, o které jsme se zmiňoval a myslím, že u ní nezáleží na pohlaví. Soubor vlastností a náročnost na člověka s kterým budeme ochotni mít sex, je o mnoho menší než soubor vlastností a pocitů které chceme k partnerskému vztahu. Odpověď na otázku: „Proč chce každý jen sex a vztah ne?“ Je taková: „Na občasný sex a přátelství v pohodě, ale napořád bych tě doma nechtěl.“ Tohle málo kdo řekne nahlas, protože pak by už těžko k nějakému sexu došlo, protože lidé jsou samozřejmě egoističtí. Je to kruté? Snižuje to hodnotu člověka? V nějakém úhlu pohledu určitě ano. Nicméně je to podle mě fakt. Jedná se o čistě můj subjektivní pohled.

Falešné sebevědomí a ne sebevědomí.

Z tohoto dostatku, nebo naopak nedostatku zájmu jen o sexuální rovinu seznámení, vznikají falešné pocity zájmu nebo nezájmu. Vynechám teď fatální psychické důsledky, které to může mít. Jen chci abychom si všichni při čtení těchto, řádku uvědomili tu obrovskou iluzi těchto na velmi špatném základu vystavěných myšlenek a naší sebeúcty. Mnohokrát ignorujeme člověka, který opravdu chce poznávat naší osobnost, raději nasloucháme člověku u kterého tomu chceme věřit proto, že právě od něj bychom tento zájem mít chtěli. Potkal jsem pár lidí, jejichž sebevědomí vyrostlo do výšin, protože si mysleli, že je každý chce a zajímá se o ně. Střet z realitou, kdy 99% procent zajímala jen vyzývavá krása a šance dostat se do kalhotek, byla velice nepříjemná. Co chci vlastně závěrem tohoto pojednání říct je: Pokud chcete nepovrchně poznat někoho na povrchní platformě, musíte mít trpělivost a vůli k tomu, projít si všemi nástrahami a riziky, která na této cestě číhají. A hlavně vědět kdo vy sami jste, a to ukázat protějšku.