Úžasný a intenzivní sex může vést k přechodné celkové ztrátě paměti

5.12.2016 11:05 Fonte: Amateri.cz
Úžasný a intenzivní sex může vést k přechodné celkové ztrátě paměti

BUENOS AIRES – Někteří lidé při popisování silného sexuálního zážitku používají přídavné jméno nezapomenutelný okamžik. Výjimečná fyzická slast se jim totiž silně zaryje do paměti. Jenže právě takové chvíle života můžou vyvolat pravý opak – celkovou ztrátu paměti. I když je taková amnézie dočasná, může nepřipraveného jedince vyděsit.

Neurologové z celého světa popisují případy ze svých ordinací, kam přicházejí pacienti – a častěji to bývají ženy – kteří přišli o vzpomínky z posledních čtyřiadvaceti hodin. A když se pak lékař vyptává, kdy to začalo, většina z nich přizná, že po silném orgasmu.

„Nevíme toho mnoho o příčinách tohoto stavu. Vyvolává to velký strach, ale není to mrtvice či jiná příhoda, která působí poškození mozku. Téměř vždy je to navíc zážitek neškodný a přechodný,“ tvrdí neurolog Sebastian Ameriso z Buenos Aires v rozhovoru pro Live Science.

Magnetická rezonance má většinou negativní nález, v mozku nejsou vidět žádné změny či poškození. Výpadek paměti je také většinou dočasný. U některých pacientů je to ale stav velmi nepříjemný. Téměř ihned po orgasmu se dotyčný zmateně ptá: „Kde to jsem? Co se děje?“ A šok je to pro něj i pro partnera.

Naštěstí přechodná celková ztráta paměti vyvolaná sexuální aktivitou postihne za život jen sedm ze sta tisíce osob.

5.12.2016 11:05

Mais artigos