Epigenetické testy spermatu rychle a spolehlivě odhalí neplodnost mužů

16.11.2019 07:32 Fonte: Famous
Epigenetické testy spermatu rychle a spolehlivě odhalí neplodnost mužů

PULLMAN (Famous) – Vyšetření neplodnosti u mužů většinou zabírá měsíce při laboratorním testování. Vědci ze státu Washington ale odhalili epigenetické znaky v DNA spermií, které souvisejí s neplodností mužů. Testování na tyto znaky je přitom rychlé a spolehlivé. Což by mohlo pomoci jak k rychlejší diagnostice, tak řešení problémů. A omezit délku období, kdy muž prožívá stres z čekání na výsledky.

Epigenetické změny na DNA jsou změnami, k nimž dochází od splynutí DNA vajíčka a spermie až do smrti jedince. Dříve se soudilo, že genetický materiál v jádře buněk je neměnný. Není to pravda. Na DNA se připojují organické skupiny, které mění význam i funkce genů. Právě těmto změnám se říká epigenetické. A právě epigenetické změny na DNA spermií jsou jednou z hlavních příčin neplodnosti mužů.

„Počet neplodných mužů se na celém světě zvyšuje a hraje dnes klíčovou roli v reprodukci člověka. Pokud budeme mít diagnostickou metodu, která nám řekne hned, že je mužský pacient neplodný a jaké má možnosti léčby, ohromně to přispěje k řešení neplodnosti mužů,“ míní doktor Michael Skinner z Washington State University.

Dnes se neplodnost mužů většinou určuje mikroskopickým vyšetřením ejakulátu. Měří se počet spermií v mililitru spermatu, počet zdravých a pohyblivých spermií na úkor těch deformovaných a nepohyblivých atd. Nicméně ani tato diagnostika nepostihne všechny problémy. Řadu mužů po vyhodnocení testu označí za neplodné, a přesto počnou dítě, a jiné zase považuje za plodné, ale mají problém s početím nadále a to i při umělém oplození.

16.11.2019 07:32

Mais artigos