Prokázáno. Agresivní muži jsou především ti, kteří mají malé mužství

2.2.2021 10:58 Fonte: Famous
Prokázáno. Agresivní muži jsou především ti, kteří mají malé mužství

DURHAM – Myslíte si, že ho agresivní muži, kteří startují po kdekom na ulici a projevují se bezohledně za volantem, mají malého? Máte pravdu. Tedy do určité míry. Mají malé mužství. Ale nemyslí se tím přirození, tedy jen toto, ale celkově celkový koncept mužnosti v jejich hodnotovém systému. Jednoduše řečeno svou maskulinitou jsou si málo jistí, jejich koncept mužství je křehký a snadno ohrozitelný názory jiných lidí. Proto ho posilují agresivitou. Napadají nevinné, stávají se členy chuligánů nebo fyzicky útočí na ženy. Zakrývají tím jen vlastní slabost a strach.

„Když je jejich mužství ohroženo, reagují někteří muži agresivně a jsou to ti, kteří mají křehký smysl maskulinity, ti se tak projevují nejčastěji,“ tvrdí psychologové z Duke University v Severní Karolíně.

Celkově vzato mají křehký koncept své mužnosti častěji muži mladší a méně vzdělaní. Ale není to pravidlo. Nicméně mladí muži jsou častěji závislí na tom, co si o nich jako mužích myslí okolí. Mnohým mužům tato závislost zůstává po celý život. A čím více závisejí na mínění druhých a mají slabší sebevědomí, tím spíš se projevují agresivně.

„Násilí mužů, terorismus, násilí proti ženám, politická agresivita, to vše jsou fenomény, které může vysvětlit křehkost mužnosti těchto mužů,“ tvrdí doktor Adam Stanaland z Duke University.

Podle něj jsou takovými zástupci mužů chuligáni a třeba také útočníci na americký Kapitol.

„Když tito muži mají pocit, že nesplňují přísné normy pohlavních stereotypů, začnou se chovat agresivně, aby tím prokázali, že jsou skuteční muži,“ dodává doktor Stanaland.

Mais artigos