Čtenářky Padesáti odstínů šedi považují tento román za pokrokový a feministický

21.5.2021 11:53 Fonte: Famous
Čtenářky Padesáti odstínů šedi považují tento román za pokrokový a feministický

FRANKFURT – Psychologové z Institutu Maxe Plancka pro empirický výzkum estetiky zjišťovali, jaké ženy čtou erotické romány a co je k tomu motivuje. Výsledky byly v mnoha ohledech překvapující. Průzkum byl proveden mezi čtyřmi stovkami Němek, přičemž více než polovina z nich měla vyšší vzdělání a třetina maturitu. Byly to především ženy mezi dvaceti a čtyřiceti roky žijící v manželství či trvalém monogamním vztahu. Romány jako Padesát odstínů šedi přitom vnímají jako pokrokové a feministické, ačkoli zobrazují sexuálně násilný vztah mezi vysoce postaveným mužem a mladou krásnou ženou, která se na něm stane závislou a vzdá vlastní kariéry. Vysvětlení, proč takové nepokrokové a nefeministické zobrazení pohlavních rolí považují ženy za pokrokové a feministické, zčásti poskytuje pohled na osobnost čtenářek. Samy totiž ve většině případů zastávají tradiční hodnoty.

Tedy tradiční postavení mužů a žen ve společnosti, kdy muž je dominantní a chlebodárce, žena submisivní, a především pečující o rodinu a domácnost. A to i přesto, že osmdesát procent dotázaných žen mělo trvalé zaměstnání a vlastní příjem.

Tři čtvrtiny žen měly mezi dvaceti a čtyřiceti roky, dvaapadesát procent mělo vyšší vzdělání, sedmatřicet procent maturitu. Tři čtvrtiny žen žily v manželství či monogamním dlouhodobém vztahu. Všechny dotázané byly vášnivé čtenářky, které přečtou více než deset knih za rok a většina také uvedla, že velmi ráda sdílí své pocity z přečtené knihy s druhými. Ačkoli měly čtenářky poměrně vysoké vzdělání (ale v rámci německé společnosti nešlo o nadprůměr), nebyly to žádné intelektuálky libující si v náročné literatuře. Naopak jejich vkus byl poměrně průměrný až brakový. Tyto čtenářky od literatury očekávají relaxaci, rozptýlení a nechtějí při četbě příliš zatěžovat mozek.

Většina čtenářek erotických románů byla introvertní a nemá ráda nové zkušenosti a zážitky. Ale ve většině jsou to ženy přístupné, svědomité a vlídné k druhým.

Z analýzy dále vyplývá, že čtenářky erotických románů dávají přednost současným autorům, knihy starší třiceti let s erotickou tématikou četlo jen málo z nich. A nejpopulárnější byl právě román Padesát odstínů šedi. Nicméně erotických románů pro ženy výrazně přibylo až v posledních dvaceti letech. Podle autorů to zřejmě částečně vysvětluje to, proč čtenářky těchto knih – považovaných za literární brak – vnímají i Padesát odstínů šedi za knihu pokrokovou a feministickou. Není to kvůli obsahu daného románu a kvůli tomu, jak jsou líčeni hlavní hrdinové, jaké mají vlastnosti a pohlavní role. Je to kvůli tomu, že čtenářky vnímají jako pokrok, že v dnešním světě mají i ženy svou erotickou literaturu, zatímco v minulosti byl tento žánr zaměřen hlavně na mužské čtenáře, podobně jako pornografie.

Autoři z Institutu Maxe Plancka také tvrdí, že se během čtyřiceti let změnila motivace čtenářek při výběru erotických románů.

„Primárním cílem není jen sexuální vzrušení a hledání inspirace pro vlastní sexuální život, ale je to touha po rozptýlení a relaxaci při nenáročné, zato vzrušující četbě,“ tvrdí autoři.

Sami autoři výzkumu přiznávají, že výsledky jejich studie byly silně ovlivněny testovaným vzorkem. Tedy že šlo především o náruživé čtenářky erotických románů a že pocházely z kulturního prostředí s konzervativními hodnotami ve vztahu k pohlavním rolím.

Jejich studii publikoval odborný časopis Nature.

21.5.2021 11:53

Mais artigos