Muži obklopení zelení mají více spermií

18.6.2021 04:59 Fonte: Famous
Muži obklopení zelení mají více spermií

PEKING – Muži trávící hodně času v prostředí se spoustou zeleně jsou plodnější. Proč? To se zatím neví, nicméně čínští vědci prokázali souvislost mezi tím, kde muž žije a kolik má kvalitních pohlavních buněk v ejakulátu. Ti, kteří mají u domu velkou zahradu, žijí u lesa či ve velkém parku nebo zelené části města, jsou na tom s kvalitou spermatu výrazně lépe než muži, kteří žijí v centrech velkých měst bez dostatku zeleně.

Vědci z Číny sledovali vztah zeleně v okolí mužova bydliště na to, kolik má v ejakulátu spermií. A čím více stromů a keřů kolem, tím více kvalitních pohlavních buněk ve spermatu.

Muži, kteří žili v nejzelenějším prostředí, měli v průměru o 7,7 milionu spermií více než ti, kteří žili v centrech velkých měst bez zeleně.

Autoři nesledovali příčinu, ale domnívají se, že zeleň pomáhá lapat nečistoty z dopravy a průmyslu, která působí zhoubně na produkci spermií. Testovali přitom devět tisíc mužů z nejrůznějších životních prostředí.

„Zjistili jsme, že čím více je muž vystaven zeleni, tím má kvalitnější sperma,“ uvádějí autoři, jejichž studii publikoval odborný časopis Ecotoxicology and Environmental Safety.

„Ironicky vzato nejlepší cestou k léčbě neplodnosti nejsou léky, ale ochrana životního prostředí,“ uvedl v rozhovoru pro deník The Sun profesor Michael Wyllie, který pomáhal vyvinout lék Viagru.

18.6.2021 04:59

Mais artigos