Belgičtí vědci provedou první implantaci tkáně z varlat u mladého muže po léčbě rakoviny

26.10.2021 06:36 Fonte: Famous
Belgičtí vědci provedou první implantaci tkáně z varlat u mladého muže po léčbě rakoviny

BRUSEL – Vědci z Belgie dostali povolení provést u mladého muže implantaci hluboce zmrazené tkáně jeho varlat. Dotyčný prodělal léčbu rakoviny před dosažením pohlavní zralosti, takže přišel zcela o plodnost i možnost nechat si zmrazit spermie. Tkáň byla odebrána před započetím chemoterapie a uchována v tekutém dusíku. Poté, co se mladík rakoviny zbavil, dostane zpět do varlat kousky tkáně, které by měly obnovit produkci spermií. Dotyčný by poté mohl zplodit vlastní biologické potomky.

Tak to bylo zatím ověřeno u zvířecího modelu. Ale u lidí nic podobného ještě nikdo neotestoval.

„Naše žádost u etické komise byla schválena a teď čekáme, až celý zákrok provedeme u prvního lidského dobrovolníka. Dojde k tomu ve velmi brzké budoucnosti,“ uvedla doktorka Ellen Goossensová ze Svobodné univerzity v Bruselu.

V případě pohlavně dospělého muže stačí před léčbou rakoviny odebrat sperma a zamrazit ho. Po léčbě sice muž nezíská svou plodnost zpět, ale ze vzorků spermatu lze počít jeho biologické potomky uměle in vitro. Pokud rakovinou onemocní chlapec, který ještě pohlavně nedozrál a musí se léčit před tím, než jeho tělo vyprodukuje zralé spermie, nabízí se možnost odebrat kmenové buňky z varlat. A ty pak po skončení onkologické léčby do varlat vrátit.

Něco takového chtějí zkusit právě v Belgii. A pokud bude zákrok úspěšný, mohl by pomoci dalším chlapcům, kteří se léčí s rakovinou. Náročná chemoterapie a ozařování je totiž velmi často zcela zbaví plodnosti. Když se podaří odebrat kmenové buňky z varlat před onkologickou léčbou, můžou být poměrně dlouho uchovány v tekutém dusíku. A poté, co se mladík zbaví rakoviny a je opět zdráv, implantace kmenových buněk zpět do varlat by měla obnovit produkci zdravých spermií. Tak to alespoň bylo ověřeno při pokusech s laboratorními zvířaty.

26.10.2021 06:36

Mais artigos