Spermie mění před oplozením lineární pohyb na spirálovitý

2.11.2021 03:08 Fonte: Famous
Spermie mění před oplozením lineární pohyb na spirálovitý

ITHACA – Vědci z USA upřesnili pohyb spermií před oplozením vajíčka. Ví se, že po ejakulaci do vagíny se spermie pohybují více méně lineárně podle poševní stěny směrem do dělohy. Tam ale najednou dojde k rychlé změně typu pohybu, kdy se spermatická buňka začne motat kupředu otáčením hlavičky, takže její dráha kopíruje tvar spirály. Tento typ pohybu je přitom nezbytný pro úspěšné oplození. Co přesně ho ale spustí, se přesně neví. Pokud by se to podařilo zjistit, mohlo by to pomoci řadě párů majících problémy při oplození.

Když se spermie totiž nezačne v blízkosti vajíčka pohybovat spirálovitě, pak většinou vajíčko mine. Je možné, že řada párů má problémy s početím proto, že spermie v pohlavních cestách ženy putují jen lineárně a nepřepnou se.

Změnu mezi dvěma pohyby vyvolá náhlý nárůst koncentrace vápníku u báze spermatického bičíku. Co tuto hyperaktivaci vápníkem spouští, se ale zatím neví. Je jisté, že je to něco, co se nachází poblíž vejcovodů v děloze či přímo ve vejcovodech. A to fyzikální či chemické povahy.

„Pochopení toho, co určuje navigační mechanismy, a biofyzikálních a biochemických impulzů, které spermii řídí při cestě k vajíčku, by nám mohlo pomoci odhalit další aspekty oplození, které bychom mohli ovládat u párů, které mají problémy s početím,“ míní autoři výzkumu profesor Alireza Abbaspourrad a Youngkeun Joh z University of Ithaca.

2.11.2021 03:08

Mais artigos