Orgasmus může zlepšit vaše duševní zdraví, odhaluje výzkum mozku

9.9.2022 12:23 Fonte: Famous
Orgasmus může zlepšit vaše duševní zdraví, odhaluje výzkum mozku

NEW JERSEY – Orgasmus je velkou evoluční záhadou. Dříve se myslelo, že silně slastný zážitek má posilovat puzení k plození. Ale podle nejnovějších výzkumů jeho účinky přesahují samotné rozmnožování. Při orgasmu se totiž uvolňují hormony, které mění mozkové struktury. Posilují neurony a jejich propojení. Sexuální vyvrcholení tedy posiluje mozek a jeho funkce.

Vědci z Rutgers University v New Jersey se dlouhodobě zabývají výzkumem sexuálního potěšení, jeho funkcemi a také vlivem na zdraví člověka.

Profesor Barry R. Komisaruk vedl mnoho studií, v nichž se zabýval sexuologií, potěšením a sexuální terapií. Zejména ho zajímá, jak genitální stimulace ovlivňuje mozek přes míchu a bloudivý nerv. V jedné ze svých studií, kterou publikoval odborný časopis Journal of Sexual Medicine, studoval orgasmy žen pomocí funkční magnetické rezonance. Zjistil, že když je ženské tělo vzrušené, zvýší se průtok krve v oblasti genitálií, aby se aktivovala nervová činnost. To vede k tomu, že při orgasmu se stimuluje více oblastí v mozku, včetně senzorických, motorických, odměnových, čelní kůry a mozkového kmene.

Když člověk prožívá orgasmus, dojde ke stimulaci bloudivého nervu, uvolňuje se oxytocin, noradrenalin a serotonin, a tato směs velmi pozitivně ovlivňuje náladu a chování. To může pomoci snížit také míru stresu a zabránit rozvoji depresí.

Profesor Komisaruk ale při svých experimentálních výzkumech také zjistil, že už jediný orgasmus uvolňuje všechny tyto hormony potěšení a zvyšuje kognitivní funkce. Tedy myšlení a paměť. Pravidelné orgasmy můžou pozitivně ovlivňovat mozek a zvyšovat mentální funkce, zároveň být prevencí různých neurologických a psychických potíží.

Mais artigos