Častá ejakulace snižuje riziko rakoviny prostaty o třetinu, ale příliš častá může škodit

10.9.2022 13:33 Fonte: Famous
Častá ejakulace snižuje riziko rakoviny prostaty o třetinu, ale příliš častá může škodit

LONDÝN – Před zhruba dvaceti roky přišli urologové se zásadním objevem. Muži ejakulující několikrát týdně onemocní rakovinou prostaty vzácněji. Z dalších výzkumů pak vyplynulo, že velmi častá ejakulace u mužů po padesátce sníží riziko rakoviny prostaty o třetinu. Jenže nejnovější metaanalýzy přicházejí se zajímavým zjištěním. V mládí, mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života, příliš častá masturbace naopak riziko nádorového onemocnění předstojné žlázy zvyšuje.

Od počátku roku 2000 vznikla řada studií, v nichž vědci zkoumali, zda a jak frekvence ejakulace ovlivňuje riziko rakoviny prostaty. Nejčastěji autoři došli k závěru, že ideální je něco mezi osmi až jednadvaceti orgasmy za měsíc.

Nejrozsáhlejší výzkum na toto téma vznikal od konce devadesátých let. Osmnáct let urologové sledovali 29 tisíc mužů, kteří měli zaznamenávat počet ejakulací za měsíc. Data pak byla vztažena k tomu, kolik mužů onemocnělo rakovinou prostaty. Mezi muži, kteří masturbovali často a pravidelně, třikrát až pětkrát týdně, bylo nejméně osob s rakovinou prostaty. Ideální číslo prý bylo jednadvacetkrát za měsíc. U těchto mužů bylo riziko o třiatřicet procent nižší ve srovnání s těmi, kteří ejakulovali nejméně.

Ale už v roce 2009 vznikla studie, z níž vyplývá, že muži mezi dvaceti a čtyřiceti roky, kteří ejakulovali více než dvacetkrát za měsíc, onemocněli rakovinou prostaty častěji než ti, kteří ejakulovali méně často. Zřejmě tu funguje nějaký paradox. Protože u mužů do padesáti let je rakovina prostaty poměrně vzácná, u jedinců nad padesát let naopak jedním z nejčastějších nádorových onemocnění mužů. Přitom platí, že velmi častá ejakulace do padesáti let souvisí s vyšším rizikem rakoviny prostaty, zatímco po padesátce s nižším.

Metaanalýza dvaadvaceti studií z roku 2018, v níž vědci zkoumali vztah mezi orgasmem a zdravím prostaty, poskytla nové výsledky. Z nich vyplývá, že frekvence ejakulace dvakrát až čtyřikrát týdně je významně spojena s nižším rizikem rakoviny prostaty. To by odpovídalo osmi až šestnácti ejakulacím za měsíc.

„Nejosvědčenějším způsobem, jak u sebe snížit riziko rakoviny prostaty, je jíst zdravě, vynechat zcela červené maso, nepít, nekouřit, sportovat a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost,“ dodávají autoři, jejichž studii publikoval odborný časopis Urology.

10.9.2022 13:33

Mais artigos