Spermie plavou k vajíčku v pelotonech a spolupracují jako cyklisté

27.9.2022 04:56 Fonte: Famous
Spermie plavou k vajíčku v pelotonech a spolupracují jako cyklisté

DURHAM – Spermie nejsou vůbec takoví individualisté, jak se dosud soudilo. Jejich chování bylo často odvozováno od pozorování pod mikroskopem, což jsou však podmínky zcela odlišné od vagíny a dělohy. Vědci ze Severní Karolíny tedy imitovali tato prostředí, aby lépe zmapovali pohyby spermií. A byli šokováni tím, že spermie naopak vysoce spolupracují a že individualisté mají mnohem menší šanci dostat se až k vajíčku. Samčí pohlavní buňky tvoří naopak pelotony, které mají vysoce organizovaný způsob pohybu a umožňují putování proti gravitaci i ve velmi hustém vaginálním výměšku.

Peloton je přitom velmi přiléhavé přirovnání. Toto slovo pocházející z francouzštiny označuje klubíčko. A to tvoří jak cyklisté, tak spermie. A stejně jako si v pelotonu pomáhají cyklisté odolávat větru a šetřit síly, dělají to spermie ve shlucích při putování vaginálním hlenem k vajíčku.

Doktor Chih-kuan Tung ze Státní zemědělské a technické univerzity v Severní Karolíně pracoval s býčím spermatem. Vytvořil podmínky podobné vagíně s hustým hlenem a pozoroval, jak budou spermie tímto systémem putovat.

„V biologii, když buňky něco dělají, měly by z toho pravděpodobně něco získat... Takže to byla otázka, kterou jsme si kladli: co z toho ty spermie mají?“ uvedl doktor Tung v rozhovoru pro New Scientist.

Ačkoli shluk (peloton) spermií neputoval rychleji než jednotlivci v podmínkách pod mikroskopem, v hustém hlenu v umělé vagíně byli jednotlivé spermie paralyzovány, zatímco pelotony byly schopné putovat dál hustým hlenem, v protiproudu a překonávat i gravitaci.

„Skupiny byly spíše vysoce dynamické, se spermiemi, které často vstupovaly a vystupovaly z jejich shluku a pohybovaly se v nich. Neexistovala žádná vůdčí spermie,“ tvrdí doktor Tung.

Jeho poznatky by mohly přispět k léčbě neplodnosti i zvýšit účinnost umělého oplození.

27.9.2022 04:56

Mais artigos