Milý Ježíšku

15.12.2023 10:09 · 1 106 просмотров Classy

Koupila jsem si ptáka. Přesněji řečeno, ptáčka. Tři ptáčky. Vždycky jsem si je přála, skleněné, retro, s ocáskem ze saturny a trochu nakřivo namalovanýma očíčkama. Dlouho jsem je sháněla, jenže všichni vypadali, že se přes ně přehnal život a navíc jeden stál skoro tolik, kolik moji noví tři. Stříbrní, s ocáskem z bílého pštrosího peří. A tak mám na letošní Vánoce pro potěšení hned tři ptáky a tři ocasy. Nový, hezký, nevošoupaný.

A to bych při tom chtěla napsat něco vánočně sprostýho, lákavýho, Něco jako "Kdepak Ty ptáčku hnízdo máš? No přece tady, u mě." Tedy v tomto bodě je ten ptáček špatně, protože ten pták, na kterýho bych při tom myslela, není žádnej kolibřík. Ale já jsem dáma a tak nenapíšu nic o tom, jak bych ho chtěla mít celýho v puse a těšit se na to, až mi vklouzne do klína na to správný místo a bude tam dělat svoji práci tak, jak ji žádný jiný pták neodvede. A už vůbec nechci psát o jeho majiteli, kterýho mám ještě radši, a nejen proto, že mi toho ptáka ochotně půjčuje. Chtěla bych se těšit na vánoční romantiku, na upíjení vaječňáku při svitu svíček a sprostý šukání po jedný sklence Bohemky.

Život ale píše příběhy jinak, žádný teplo domova mě letos nečeká. Když se vaječňák pije o samotě, stává se z něj pití starejch bab a když vytáhnete lahev sektu sami, bude vás z něj tak akorát parádně bolet hlava. Vždycky jsem razila zásadu, že domov přece dělá ženská. Ženská pere, žehlí, vybírá aviváž, vymýšlí, co se bude v sobotu vařit a peče buchtu. Kouká, jestli nemá muž zmačkanou košili a sbírá všude možně neviditelná smítka. Když se muž někam ztratí, vizuálně i po vůni je všechno při starém. U mě ne. Bez muže tomu chybí důvod, energie. Ztrácím chuť a vůli vařit, když to nemám komu svátečně prostřít na talíř, nemám důvod hezky se oblékat, když mě nikdo nesvléká. My, single jednotky se občas zaklínáme tím, jak je to dobrý, když máme doma klid a nikdo nás neprudí. Je to pravda na chvíli, na zotavenou po nějakým ztroskotání. Ježíšku, já vím, že jsi miminko a tomuhle ještě moc nerozumíš, ale třeba Ti mamka nebo taťka poradí: Pod stromeček si přeju ptáka se solidním majitelem. A když to nebude ten, na kterýho myslím, tak ať je čistotnej a ať to prosím není nemehlo nebo kretén, protože bych ani jedno z toho nezvládla.

Moji milí, milujte svůj domov a své polovičky, objímejte se a líbejte, masírujte si záda, nohy a všechno, co vás napadne. A všem ostatním přeju, ať každý pták najde to správné hnízdo.