Faradyova klec ze stříbra ochrání varlata a spermie před poškozením z mobilů

2.11.2016 09:25 Источник: Famous
Faradyova klec ze stříbra ochrání varlata a spermie před poškozením z mobilů

PAŘÍŽ – Důkazů o tom, že záření z mobilních telefonů negativně ovlivňuje spermatogenezi a vede ke snížené plodnosti či neplodnosti, existuje mnoho. Jenže v době, kdy má minimálně jeden telefon každý a záření je tedy téměř všudypřítomné, se zdá, že je nemožné varlata před škodlivými paprsky ochránit zcela. Řešení nabízí známý fyzikální jev zvaný Faradayova klec. Ten lze vytvořit v pánském spodním prádle vetkáním stříbrných vláken do textilie, z nichž je ušité. A takové trenky, slipy či boxerky pak ochrání mužovy pohlaví žlázy před zářením a spermie před poškozením.

Záření z mobilů působí zhoubně na spermatogenezi. Muži, kteří nosí mobil v kapse u kalhot a vystavují své pohlavní žlázy silnému záření, mají mnohem méně zdravých spermií v ejakulátu a často jsou kvůli tomu neplodní. Řešení nabízí spodní prádlo s vlákny stříbra.

„Prokázali jsme, že množství aktivních pohyblivých spermií a jejich kvalita je snížena tím, že záření z mobilů zvyšuje teplotu varlat a také je poškozuje elektromagnetickými vlnami,“ tvrdí profesorka Martha Dirnfeldová z Univerzity v Haifě.

Výrobců tohoto prádla je na světě už několik. Nejnověji přišli se svým spodním prádlem DUOO Hopeful francouzští studenti. A tvrdí, že jejich Faradayova klec v mužských spodkách zabrání průniku devětadevadesáti procent záření z okolí.

„Napadlo nás to ve škole, když jsme studovali to, jak elektromagnetické záření z mobilů poškozuje plodnost mužů… Chtěli jsme lidem poskytnout možnost být stále v dosahu připojení a přitom být chránění,“ uvedl Antoine Serouille v rozhovoru pro deník Local.

Jejich boxery jsou přitom v konkurenci jiných výrobců docela laciné. Jedny vyjdou na 24,5 eura – asi 660 korun. K dostání jsou ve čtyřech barvách.

Больше статей