Ideálním protějškem je člověk stejné postavy, stejné barvy očí a stejné životní filozofie

9.11.2016 04:30 Источник: Famous
Ideálním protějškem je člověk stejné postavy, stejné barvy očí a stejné životní filozofie

WOKINGHAM – Nezadaní lidé pátrající na seznamkách po tom pravém či té pravé se často chytají různých metod třídění protějšků. Kdo věří na to, že protiklady se přitahují, bude zřejmě ještě dlouho sám. U dvou odlišných jedinců je totiž pravděpodobnost, že utvoří trvalý a harmonický pár, minimální. Psychologové a odborníci na seznamování naopak tvrdí, že by měl člověk hledat maximální podobnost ve dvou věcech – fyzické vizáži a životní filozofii potažmo politickém názoru.

Analýzou dlouhodobých harmonických vztahů psychologové zjistili, že tyto dvojice definuje podobnost. Jsou si podobní fyzicky – mají stejný tvar těla, často také podobné rysy ve tváři a stejnou barvu očí. Neznamená to, že neexistují šťastné a harmonické vztahy mezi modrookým a hnědookým jedincem. Nicméně většinová čísla hovoří jinak. Existuje několik teorií o tom, proč se dva lidé podobných rysů a tvarů přitahují. Jednak lidé stejné postavy mají většinou podobný vztah k pohybu a podobný životní styl. Ale z evolučního hlediska máme tendenci být přitahováni jedinci fyzicky podobnými, protože připomínají náš vlastní kmen. Je to ovlivněno vtiskováním v rané fázi života, kdy si vytváříme obraz o ideálním partnerovi u otce a matky.

Neméně významná podobnost je nezbytná v pohledu na svět, v životní filozofii a v politickém názoru. V tom se totiž silně odráží životní styl a řada činností, které jsou pro protějšek přijatelné či naopak naprosto neakceptovatelné. Zastánci extrémních názorů jsou přitom méně tolerantní, a tudíž by měli o to víc vyhledávat jedince s podobnými stanovisky.

„Láska se vždy opírala o harmonii a slučitelnost. Ačkoli můžou rozdíly zpočátku vzbuzovat zájem, příliš mnoho rozdílů v názorech může vést k nerovnováze, častým sporům a nestabilnímu vztahu,“ vysvětluje terapeutka Kate Taylorová z největší mezinárodní seznamky Match.com.

Больше статей