Sex po infarktu chrání před předčasným úmrtím

26.9.2020 05:19 Источник: Famous
Sex po infarktu chrání před předčasným úmrtím

TEL AVIV – Pravidelný a zdravý sexuální život je jedním z pilířů pevného zdraví a dlouhého života. Tvrdí to izraelští vědci s tím, že může dokonce působit lépe než kardiologické léky u pacientů, kteří prodělali infarkt. Pokud dodržují nejen následnou léčbu, ale navíc brzy po srdeční příhodě se vrátí k pohlavnímu životu, pravidelně a často se milují se svými partnery, jejich riziko předčasného úmrtí v následujících dvaceti letech je o pětatřicet procent nižší.

Kardiologové z Telavivské univerzity sledovali 495 osob po infarktu srdce, kterým bylo do pětašedesáti let věku. Všichni pravidelně užívali léky. V následujících dvaceti letech 211 pacientů předčasně umřelo na komplikace spojené s onemocněním srdce. Když se ale lékaři podívali na sexuální život pacientů, najednou vyšlo najevo, že mezi těmi, kdo měli pravidelný a častý pohlavní život s partnery, bylo zesnulých o pětatřicet procent méně.

„Někteří pacienti se obávají vrátit k sexu dlouho po infarktu. Sexualita a sexuální aktivity jsou ale důležité pro celkovou životní pohodu. Návrat k sexu brzy po infarktu přitom může být součástí zdravého životního stylu a může přispět k zdravějšímu chování pacienta. Ten se tak sám vnímá jako zdravější, lépe fungující, mladší a vitálnější člověk,“ tvrdí profesor Yariv Gerber z Tel Avivu.

Больше статей