Lidé mnoha národů napříč světem masturbují a souloží stále méně

24.12.2021 10:34 Источник: Famous
Lidé mnoha národů napříč světem masturbují a souloží stále méně

BLOOMINGTON – Odborný sexuologický časopis Archives of Sexual Behavior zveřejnil výsledky rozsáhlé studie, která mapovala sexuální chování dospívajících a dospělých z několika zemí světa včetně Německa, Japonska, Austrálie, Spojeného království či USA. Vyplývá z ní, že v poslední dekádě se lidé věnují masturbaci i souloži stále méně. Proč zájem o sex upadá, není zcela jasné.

Studie zahrnuje desítky tisíc osob ze zmíněných zemí, jejichž sexuální život byl sledován v letech 2009 až 2019.

Podle autorů se projevují ve výsledcích mnohé faktory životního prostředí, především zhoubný vliv znečištění na hormonální systém člověka, který je poškozován také mikroplasty přítomnými v potravě i pitné vodě. Další negativní vlivy lze přičíst také sociálním sítím a změnou v komunikaci lidí a jejich prožívání intimity.

Podle autorů lze vnímat i pozitivní prvky. Třeba to, že se zvyšuje kvalita sexuálního prožitku na úkor kvantity.

Z výsledků ale vyplývá, že zatímco v roce 2009 nemělo žádnou soulož (penis do vagíny či konečníku) čtyřiadvacet procent dospělých, v roce 2018 to bylo osmadvacet procent. U adolescentů došlo rovněž ke snížení. V roce 2009 nemělo žádný pohlavní styk devětasedmdesát procent dospívajících, v roce 2018 devětaosmdesát procent. Ale snížil se také počet osob, které pravidelně masturbují.

Studii vedla profesorka Debby Herbenicková spolu s Molly Rosenbergovou, Lilian Golzarriovou Arroyovou, Dennisem Fortenberrym a Tsung‑chieh Fuovou.

Больше статей