Když vidí žena muže jen na zlomek vteřiny, jeho atraktivitu podceňuje, muži to mají naopak

7.1.2022 10:32 Источник: Famous
Když vidí žena muže jen na zlomek vteřiny, jeho atraktivitu podceňuje, muži to mají naopak

PERTH – Když ženy zahlédnou muže na zlomek vteřiny nebo ho vidí na velkou dálku a neostře, většina z nich nabude dojmu, že je méně přitažlivý, než se na tento letmý pohled jeví. Když muži zahlédnou ženu jen na zlomek vteřiny nebo ji vidí neostře, mozek většiny z nich její atraktivitu nadhodnotí. Zajímavý rozdíl mezi pohlavími při vnímání rozostřeného obrazu obličeje odhalili psychologové z Austrálie. A potvrdili platnost hypotézy o zkreslení prvního dojmu.

Čtyřem stovkám mužů a žen předložili k hodnocení fotografie obličejů mužů a žen. Ty byly přitom rozostřené tak, že nebyly patrné detaily tváře. Hodnotitel tak nemohl s jistotou říct, který obličej je opravdu velmi přitažlivý. Srovnávací skupina osob pak hodnotila atraktivitu nerozostřených obličejů.

Když obě hodnocení psychologové srovnali, zjistili, že pokud ženy posuzovaly rozostřenou fotku obličeje muže, dávaly mu nižší hodnocení přitažlivosti než ženy, které hodnotily jeho nerozostřenou fotku.

U mužů tomu bylo naopak. Pánové, kteří hodnotili rozostřenou fotografii ženské tváře, dávali vyšší známky její atraktivitě než muži, kteří hodnotili ostrou portrétní fotografii.

„Když mají lidé neúplné informace o potenciálním partnerovi, musejí jejich přitažlivost odhadnout, což vede k možným chybám v úsudku,“ tvrdí autoři studie z Murdochovy univerzity v Perthu.

Больше статей