Řekové zuří. Aktivisté natočili gay sex v Akropoli a video zveřejnili online

12.1.2022 13:28 Источник: Famous
Řekové zuří. Aktivisté natočili gay sex v Akropoli a video zveřejnili online

ATÉNY – Řekové jsou národem stále značně homofobním. A dokazuje to incident z minulého týdne. V pátek se totiž na internetu objevil krátkometrážní snímek, v němž dva maskovaní muži spolu souloží na aténské Akropoli. Ministr kultury už zahájil vyšetřování a chce autory nezávislého filmu Departhenon potrestat. Anonymní filmaři ale vzkázali, že když film promítli studentům Soluňské univerzity, nikoho z nich to nepohoršilo. Snaží se upozornit na to, že jsou Řekové pořád homofobním a patriarchálně zkostnatělým národem.

Kritikové tvrdí, že tvůrci filmu zneuctili významnou kulturní památku a symbol antické kultury. A musejí být potrestáni.

„Parthenon symbolizuje nacionalismus, kult antiky a patriarchátu. Ten film je politickým aktem,“ vzkázali tvůrci snímku Departhenon s tím, že proti negativním vlastnostem Řeků bojují.

„Architektonické místo v Akropoli se samo nepropůjčuje aktivismu nebo jiným akcím, které urážejí nebo neprojevují úctu tomuto památníku,“ uvedl řecký ministr kultury.

„Jako Řek se stydím. Nemůžete dělat cokoli a vše ve jménu aktivismu,“ odsoudil snímek také šéf Řecké herecké asociace Spyros Bibilas.

Naopak řada organizací bojující s homofobií v zemi kritizuje ministra a další instituce, které dělají z komára velblouda a homosexualitu tímto opět démonizují.

Mluvčí Soluňské univerzity se k filmu zatím nevyjádřil. Řecké ministerstvo kultury prošetřuje roli této instituce při vzniku snímku.

Больше статей