Muži spojující si velký penis s mužností jsou častěji agresivně sexističtí a diskriminují ženy

17.1.2022 10:25 Источник: Famous
Muži spojující si velký penis s mužností jsou častěji agresivně sexističtí a diskriminují ženy

SURREY – Asi nikoho nepřekvapí, že si dnes jistá část mužské populace spojuje velikost penisu se sílou vlastní mužnosti. Bohužel západní falocentrická kultura, která je posedlá velkými penisy, jimiž se hemží pornografie, tento koncept posiluje. Chybí však odborné studie, které by mapovaly to, jak názor, že čím má muž větší penis, tím je mužnější, ovlivňuje chování mužů. Kanadští psychologové zveřejnili výsledky takového výzkumu. A potvrzují, že muži zastávající tento názor se častěji chovají agresivně sexisticky a častěji diskriminují ženy.

Studii publikoval odborný časopis Psychology of Men & Masculinities.

„Všimli jsme si z osobních zkušeností, na sociálních sítích a z vyprávění dalších osob, že penis je často úzce spojován s konceptem mužnosti. Běžně tak lidé přijímají to, že být skutečným mužem znamená být fyzicky vysoký, silný, a hlavně mít veliký penis,“ tvrdí doktorka Cory L. Pedersenová z Kwantlen Polytechnic University v Kanadě.

Její tým analýzou osobnosti a chování u více než sedmi set heterosexuálních mužů prokázal, že čím víc muž souhlasil s tvrzením, že muži s velkými penisy jsou maskulinnější, souhlasil také s tvrzeními, že se ženy snaží získat moc ve společnosti jen proto, aby mohly vládnout mužům, a že ženy přehánějí svá tvrzení, že jsou v zaměstnání diskriminovány.

„Celkově vzato naše studie dokazuje, že podpora vnímání penisu jako ústřední a důležité složky mužnosti předpovídá chronicky opakované diskriminující postoje mužů vůči ženám. Myslíme si, že tyto sexistické názory slouží k tomu, aby si tito muži ještě více upevnili status maskulinity,“ míní doktorka Pedersenová.

Podle ní však falocentrická kultura škodí také mužům samotným. Tvrdí totiž průměrné většině, že není dost mužná, protože nemá nadprůměrný penis.

„Podporováním určitých ideologií maskulinity můžete vytvářet negativní pohled na vlastní pohlavní orgán a podporovat nespokojenost s jeho velikostí a tvarem. Muži s průměrným či menším penisem tedy mohou neustále čelit tlaku, že nikdy nebudou dost mužní,“ dodává autorka.

Больше статей