Vysoké podpatky opravdu činí ženy atraktivnějšími a mocnějšími

12.5.2022 16:48 Источник: Famous
Vysoké podpatky opravdu činí ženy atraktivnějšími a mocnějšími

PITTSBURGH – Vysoké podpatky nejsou jako celodenní obuv pro většinu žen nic příjemného k nošení. Navíc vyvíjejí nepřirozený tlak na jejich chodidla a celé nohy, takže ze zdravotního hlediska jsou dokonce přímo škodlivé. Proč se ale ve společnosti stále tak úspěšně udržují, pomohli zjistit sociální psychologové z Pensylvánie. Ve svém experimentálním výzkumu prokázali, že lidem přijdou ženy na podpatcích atraktivnější, ženštější a také mocnější.

V experimentu 448 účastníků hodnotilo siluetu ženy buď s podpatky, nebo bez nich. Žena na podpatcích byla mužskými i ženskými účastníky hodnocena jako výrazně fyzicky atraktivnější, ženštější, s vyšším společenským statusem, ale zároveň méně maskulinní. Nikoli však inteligentnější, zdravější či schopnější v práci.

„Zatímco se dámská móda neustále vyvíjí, tento výzkum se dobře shoduje s předchozími výzkumy v tom, že muži vnímají ženy na vysokých podpatcích jako atraktivnější, pokud je srovnáme s ženami na plochých platformách,“ napsal tým z Bucknell University ve studii publikované v odborném časopise Personality and Individual Differences.

Hodnotící volili z mnoha kategorií: fyzická přitažlivost, sexuální přitažlivost, dominance, síla, vřelost, nadšení, důvěryhodnost, péče, mužnost, ženskost, sociální kompetence, náklonnost, přátelskost, celkový dobrý potenciál partnera, krátkodobý potenciál partnera, dlouhodobý potenciál partnera, rodičovské schopnosti, zdraví, inteligence, úspěch a postavení.

Výsledky ukázaly, že silueta ženy, která nosí podpatky, byla hodnocena jako výrazně fyzicky atraktivnější, ženštější, s vyšším postavením a méně mužská jak mužskými, tak ženskými účastníky výzkumu. Nebyla však hodnocena jako dominantnější, silnější, vřelejší, nadšenější, důvěryhodnější, víc pečující, sociálně kompetentnější, zdravější, inteligentnější, láskyplnější, přátelštější nebo úspěšnější.

„Tato zjištění nám ukazují, že vysoké podpatky nesignalizují žádné osobnostní rysy nebo náznaky zdraví či inteligence,“ dodali autoři.

Больше статей