Internetový dárce spermatu zatajil genetické onemocnění, které předal patnácti potomkům

1.6.2022 20:58 Источник: Famous
Internetový dárce spermatu zatajil genetické onemocnění, které předal patnácti potomkům

LONDÝN – Vyhnout se placení poplatků či složitým právním procesům kvůli darovanému spermatu se snaží mnohé ženy a páry, když využívají dárce z internetu. Ti jsou ale bohužel k donátorství často hnáni chorobnými egoistickými motivy. A nejenže nepodstupují náročná lékařská vyšetření, jak musejí dárci na legálních klinikách, ale mnohdy své choroby zatajují. Stejně jako sedmatřicetiletý James MacDougall z Anglie, který předal patnácti potomkům DNA s neléčitelným genetickým onemocněním postihujícím inteligenci a chování.

MacDougall daroval sperma patnácti lesbičkám, které chtěly mít dítě. Zatajil jim však, že trpí nevyléčitelnou genetickou poruchou Fragilního chromozómu X. V soukromém dárcovství spermatu pokračoval, přestože od lékařů věděl, že trpí zmíněným syndromem. Dědičná vada vede k nízkému IQ, opožděnému vývoji a je neléčitelná.

MacDougall soukromé dárcovství inzeroval na sociálních sítích. Původně podepisoval dohodu s ženami, že v případě úspěšného dokončení těhotenství a porodu nechce být s dětmi v kontaktu. Ale později žádal soudy, aby donutily ženy, biologicky vzato matky jeho dětí, poskytnout mu čas se čtyřmi z potomků ve věku do tří let.

Tři ze čtyř matek se rozhodly soudit a vyhrály. Jedna z matek přiznala, že její dcera je postižená syndromem Fragilního chromozómu X a ve třech letech nemluví a její chování je náročné.

Soudy v Británii zjistily, že MacDougall je složitý člověk, který má problémy s učením a je na autistickém spektru, s pevnými názory, konkrétním myšlením a hlubokým nedostatkem vhledu.

Případ má sloužit jako odstrašující pro ty, kdo neuváženě přijímají sperma od dárců na internetu, aniž mají hlubší informace o jejich zdravotním stavu.

Больше статей