Ženy ochotněji riskují při sexu s velmi atraktivními muži, a když si chtějí udržet partnera

8.7.2022 10:52 Источник: Famous
Ženy ochotněji riskují při sexu s velmi atraktivními muži, a když si chtějí udržet partnera

OAKLAND – Ženy riskují při sexu častěji, když jdou do postele s velmi atraktivním mužem. A bohužel také v případě, že vlastní sexualitu používají jako prostředek k udržení partnera. Vyplývá to ze studie publikované v časopise Evolutionary Psychological Science. Její výsledky odpovídají teorii o rodičovských investicích.

Ženy jsou při výběru partnerů náročnější, protože do potomků investují více. Ony jsou těhotné, ony riskují život při porodu, ony musejí několik měsíců kojit a nemohou se od dítěte hnout. Muži se s větší pravděpodobností zapojují do nezávazných sexuálních příležitostí, zatímco u žen je méně pravděpodobné, že budou hledat sex mimo oddané vztahy. Ale když potkají velmi atraktivního muže, situace se mění. Velmi atraktivní muž je totiž nositelem velmi kvalitních genů, které může předat potomkům.

Preference žen se tedy liší u dlouhodobých a krátkodobých partnerů. Pro dlouhodobé romantické vztahy dávají ženy přednost mužům, kteří se jeví jako zdatní při získávání zdrojů, jsou mírní, laskaví a jednají vyzrále. To ale vůbec nemusí být muži atraktivní a maskulinní. Mnohdy spíš naopak. U krátkodobých vztahů dávají ženy větší přednost ukazatelům právě dobrých genů, jako jsou fyzická atraktivita, mužnost či dominance.

Bohužel z nejnovějších výzkumů vyplývá, že ženy jsou ochotny s velmi atraktivním partnerem také více riskovat, tedy souložit bez kondomu a provozovat riskantní praktiky.

„Ženy uvedly, že se zapojily do rizikového sexuálního chování častěji s atraktivnějšími partnery, a když používaly sex jako taktiku, jak si udržet partnera. To naznačuje, že sexuální riskování funguje jako strategie udržení partnera, aby se zvýšila spokojenost partnera se vztahem,“ uvedly autorky studie psycholožky Sylis Claire A. Nicolasová a Lisa L. M. Wellingová z Oakland University.

Больше статей