Mobilní telefony skutečně snižují počet spermií v ejakulátu

5.11.2023 02:32 Источник: Famous
Mobilní telefony skutečně snižují počet spermií v ejakulátu

ŽENEVA – Mladí mužové by se měli mít na pozoru. Příliš časté používání mobilního telefonu totiž vede ke sníženému počtu spermií v ejakulátu. Pokud muž tedy tento přístroj užívá několikrát denně, může se jeho plodnost snížit. Ze studie zatím nevyplývá souvislost mezi používáním telefonu a nízkou pohyblivostí spermií a tvarem spermií. Je ale jisté, že nošení mobilu v kapse u kalhot a jeho záření při příchozím hovoru působí negativně na varlata.

Vědci z Ženevské univerzity analyzovali údaje od 2 886 švýcarských mužů ve věku osmnáct až dvaadvacet let, kteří byli rekrutováni v letech 2005 až 2018 v šesti vojenských odvodních střediscích. Hodnoceno bylo přitom také to, zda muži nosili mobil v kapse u kalhot či v taškách, a jak často během dne se jim v kapse u kalhot mobil aktivoval (začal zářit) při příchozím hovoru.

Ve skupině mužů, kteří netelefonovali mobilním telefonem častěji než jednou týdně, byla koncentrace spermií výrazně vyšší (56,5 milionu na mililitr) než ve skupině mužů, kteří telefonovali více než dvacetkrát denně (44,5 milionu na mililitr).

U častých uživatelů je tedy počet spermií v ejakulátu o jednadvacet procent nižší. Nicméně koncentrace 44,5 milionu na mililitr je stále velmi dobrá. Za sníženou plodnost se považuje stav, kdy je v ejakulátu méně než patnáct milionů spermií na mililitr.

V celosvětové populaci se kvalita spermatu za posledních padesát let snížila, přičemž se předpokládá, že k tomu přispívá kombinace faktorů životního prostředí (pesticidy, záření) a návyků životního stylu (strava, alkohol, stres, kouření).

Ze studie také vyplývá, že vysílače a záření 2G je škodlivější než 4G.

„Předchozí studie hodnotící vztah mezi používáním mobilních telefonů a kvalitou spermatu byly prováděny na relativně malém počtu jedinců, zřídkakdy zohledňovaly informace o životním stylu a byly zatíženy výběrovým zkreslením, protože byly rekrutovány na klinikách pro léčbu neplodnosti. To vedlo k nepřesvědčivým výsledkům,“ uvedla autorka doktorka Rita Rahbanová z Ženevské univerzity.

Больше статей