Vzpomínka na Horsta Fuchse

30.12.2023 14:56 · 425 zhliadnutí -StojanJakotyc-

Letos zemřel Horst Fuchs, legenda teleshoppingu. Když jsem se to dočetl, tak jsem si udělal srandu, že Česká televize mimořádně zařazuje na program ČT1 od 20:00 Teleshopping na autočistič WS Platinum a od 20:15 Teleshopping na sadu nožů Contour Pro.

Jako dítě 90. let jsem se nevyhnul v televizi teleshoppingům, přičemž nejvýraznější byl právě poněkud excentrický Horst Fuchs - ověšený náušnicí, hromadou prstenů a prudce gestikulující nadšením z reklamních nabídek.

Do paměti se mi vryly hlavně dva zmíněné teleshoppingy. V prvním se ti motoristé dozvěděli, že WS Platinum v jejich garáži nesmí chybět, pokud si rádi usmaží vajíčko na kapotě svého vozu, diamantovými prsteny si běžně škrábají do laku, občas zaparkují za startujícími MiGy 29 a "armáda" jim s oblibou střílí vzduchovkou do auta. Jo a taky se dozvěděli, že když si nechají Passat 3. generace posrat holubama, tak jim v autobazaru řeknou, ať to sešrotujou, ale když ho potom uyjí a naleští (samozřejmě tou správnou autokosmetikou), tak za něj dostanou 70 000 kaček.

V druhém Horsta doplnil agilní Pepi Rössler, který přeřízl úplně všechno. Ne všechny (přece jen šlo o nože). A musel i nadšeného Horsta klidnit se slovy: "Horste, Horste, žádný infarkt." Tak skvělé ty nože byly...

Teleshopping byl koncept tak přehnaný, že neunikl parodiím. Postava Zdeňka Izera v jeho pořadu Telebazar byla parodií přímo Horsta Fuchse, zatímco duo Suchánek a Genzer si vytvořilo vlastní postavy Boba a Toma.

Zajímavostí je, že kartonovou verzi Horsta Fuchse dokonce jednou ukradli v opavském obchoďáku.

No a protože jsme na Amatérech, inspiroval jsem se teleshoppingem pro svůj poslední inzerát a trošku jsem si tam zapřeháněl. Business model to přece musel být úspěšný! Takže jsem se vybavil energy drinkem, abych měl sílu dopovídat na ten příval odpovědí, a sedl jsem sedl ke klávesnici a napsal:

"Dokonalý milenec, schopný uspokojit i tu nejnáročnější ženu. Na veřejnosti ti políbí ruku a v posteli si tě zkrotí. Jeden pohled a zatají se ti dech. Jeden dotyk, vzplane v tobě žár vášně. Jeden polibek, zatočí se s tebou svět. S ním prožiješ noc, na jakou nikdy nezapomeneš. Kombinace ryzího šarmu a sexappealu, nepřekonatelné výdrže a nejprvotřídnější techniky garantuje, že se každá žena bude zmítat v orgasmické křeči! Neváhej!"