Potme

29.1.2021 09:04 · 1 020 zhlédnutí nenefitka

Zobudila ma tma. Taká tma, že ani kontrolky nesvietili. Celá vystresovaná som sa vyštrachala z postele, chcela volať poruchovú službu. Telefon vybitý, noťas udrží bez prúdu pár minút ...a ja génius) som zabudla, že bez elektriny ani wifi, ani nabíjačka, tak nič.

Kúrenie je na elektrinu. Nuž v rýchlosti založiť oheň v starých dobrých kachliach v zadnej časti domu, nech je azyl aspoň niekde. Hľadali ste niekedy potme zápalky? Nefajčiarov mám na mysli. Našli sa a pozapaľovala som sviečky. Ani jedna normálna, samé synteticky navoňané. Chválila som sa, že sporák na propan-butan som ešte nedala do šrotu. Nahmatala som kastról, aby ma nepokúšalo postaviť na plameň varnú kanvicu, a nachystala svoju obľúbenú lógrovú kávu. Kto zalieval z kastóla, pochopí, že polovica skončila na linke. A tých vybraných slov.., K tej slabej káve si idem pohľadať sladké, po sviatkoch zostalo drobné pečivo s neobmedzenou trvanlivosťou. V komore. Úspešne prekračujem sáčik so zemiakmi, viem, že nasleduje vrecko s cibuľou, ďalší malý krôčik a - bum, bác tresk. Lakťom som zhodila dózu s pečivom, tá spadla na vajcia a stihla sa aj otvoriť. Teraz považujem za šťastie, že som nezverejnila pred Vesmírom, že za každé sprosté slovo spravím desať drepov, lebo do leta by som chodila ako jojo.
Tak aspon káva, nech v tom dyme zo sviečok mám štipôčku radosti. Usadím sa av kresle zababušená, akoby už vnútri bolo dvadsať pod nulou...Tfuuuj, prsk, to, čo som si dala do nej, nebol kardamom, ale zázvor.

Kocúr ma prišiel utešiť. Prihovárala som sa mu ako spriaznenej duši, plač na krajíčku, to nebohé zviera z toho muselo chytiť väčší hlad, než ja. Výskokom na skrinku strhol sáčik s granulami, ktorý síce má mať suchý zip, ale - keď sa darí, tak sa darí. Pradie a chrúme, aj mne chrupocú pod nohami, keď idem na vzduch vítať svitanie.

Vrzg, blik, a - svetlo. Sedem hodín, horor skončil. Lepšie vidím rozsah škôd. Vyvetrám oblaky puchu zo sviečok a varím si novú kávu.

Premýšľam, keby som tak zostala v posteli, otočila sa na druhý bok a do ôsmej spala, či by som vôbec tušila, o čo prídem.