Polepšite sa :)

Prianie a výzva

Všetkým zaregistrovaným prajem príjemné prežitie sviatkov a zároveň by som chcel vyzvať ľudí, ktorí sa nerozhodli, že aké pohlavie sú, keď sa niekam registrujú, aby sa za seba nehanbili a ak si muž, tak do kolónky zvoľ možnosť muž atď. Je to aj celkom logické a rozmýšľal som nad tým, čo majú ľudia z toho vypisovania napr. pod fake profilom. Aký pocit? Normálnym správaním sa ti možno aj podarí fyzické stretnutie, prekonáš sa, zhasneš display, otvoríš si ústa a uvedomíš si, že vieš viesť ozajstný nevirtuálny dialóg a napríklad ostatným ľudom ušetríš čas, ktorý strávia písaním si s tebou vo viere, že si píšu s normálnou osobou. Iné orientácie neodsudzujem, veď je to každého osobná vec, išlo mi len o myšlienku a aby sa medzi ľudí prinavrátila dôvera, empatia, osobná komunikácia, radosť a úsmevy. Viem, že je to zrejme len výstrel do prázdna, ale skúsil som.
Možno takým malým riešením by bolo napríklad vytvorenie niektorých miestností iba pre overené profily fotkou, tel. číslom, alebo ID (nejaká forma jasnej identifikácie, že profil je to, za čo sa vydáva).

Ešte by som mal na duši jednu vec alebo zamyslenie sa. Skúsme sa neignorovať a hlavne ženské profily, skúste aspoň slušne odpísať na správu, že nemáte záujem napríklad. Viem, že máte milión správ, ale tam je to možné tiež vyselektovať napríklad odpísaním overeným profilom. Aby som iba nekritizoval, je tu aj veľa profilov, ktoré vedia, čo je to dialóg a etika.

Viem, že niektorí sa nad mojou úvahou povýšenecky zasmejú, lebo veď je to virtuálna "komunikácia", ale možno sa aj niekto zamyslí a zmení svoj rebríček hodnôt.

Ďakujem za prečítanie a užite si všetci posledné dni tohto roku, ako uznáte za vhodné :)
Ahoj,

určite sú to podnetné návrhy, ale obávam sa, že chcieť od žien aby každý deň venovali svoj čas odpisovaniu na správy, že nemajú záujem je asi veľa. Preda len, každý si váži svoj čas a zo skúsenosti kamarátky viem, koľko jej ich chodí. Samozrejme, pomohlo by, ale ak písali len tí, čo sedia tomu čo hľadá podľa profilu. Ale väčšina sa nenamáha čítať, prípadne sa drží pravidla "Za vyskúšanie nič nedáš" :-D

Overenia telefónom neoveruje takmer nič, len to dáva prevádzkovateľovi šancu ľahšie identifikovať užívateľa v prípade, že by tu spravil nejaký veľký problém (povedzme na úrovni, že by sa o jeho identitu zaujímala polícia). Ináč o užívateľovi nič nedokazuje (to či je pár, či sedia fotky, vek, ...). A to vravím ako užívateľ s overením číslom :-D.

Ja si myslím, že zaujímavou možnosťou by bol nejaký mechanizmus ktorý by ukazoval "úroveň dôvery" - teda že kredit nejakého nicku by sa odvíjal od toho, koľko ľudí ho pozná osobne (a aký kredit majú ľudia čo ho poznajú), overenie, galérie, účasť na stretkách, ...
Bohate by stačilo obyčajné dvojfázové overovanie fotkou (povinné pri registrácií), aké funguje trebárs na Tinder, Badoo a iných platformách. Systém ti vygeneruje náhodnú fotku s grimasou tváre, ktorú musíš napodobniť a vyfotiť sa tak. A to hneď dva-krát a zakaždým s inou grimasou. Potom porovná zhodu a podľa toho ti overí profil. Tam je šanca vybabrať s tým len minimálna.

Horšie by to bolo s pármi, lebo aj keby sa tu niekto legitímne overí ako pár, tak po roku už pár tvoriť vôbec nemusí, no overený profil mu zostane...

Obávam sa, že kredity by boli pre rôznych špekulantov len ďalším spôsobom ako sa obohatiť. Mnohí by svoju dôveru radi vymenili za peniaze a ver tomu, že by sa našiel niekto, kto by za takýto falošný kredit rád zaplatiť, len aby v očiach žien vyzeral lepšie a dôveryhodnejšie.
Tak to je slabina všetkých systémov ktoré spoliehajú na kredit daný sieťou tvojich známych. Ale zároveň to (relatívne) dobre funguje vo vede, používa to napríklad aj Google na to, aby určil ktorú stránku z množstva podobných ma považovať za najdôveryhodnejšiu. A vedec (stránka, profil,...) ktorý rozdáva svoj kredit hore dole veľmi rýchlo zistí, že kredit od neho ma nulovú cenu. Prípadne priamo negatívnu (Bad Neighborhood).

Plus sa to skôre dá počítať jednak globálne (aký jekredit z pohľadu celej siete), ale rovnako ako kredit z pohľadu toho, ako ty veríš ľuďom, ktorí dali svoj kredit danému človeku... Samozrejme, algoritmus nemusí ukazovať od koho má daný človek kredit, aby sa každý vedel vyjadriť bez obáv. Ty vidíš len výsledok (a svoje vlastné hodnotenia).

Takto funguje veľmi veľa služieb v zdieľanej ekonomike bez centyrálne autority, ale aj veľké firmy.

Tinder nepoznám, ale zase ako človek čo pracuje v IT si uvedomujem, že postaviť systém na overovaní identity uživateľa pri práci s tak citlivými údajmi ako sú tu na Amatéroch je obrovský risk z pohľadu užívateľov ako aj prevádzkovateľa. Stačí sa pozrieť na čo sa stalo webom ako Ashley Madison a podobne.
Tu by som neočakával uplatnenie podobných mechanizmov, aké používa napríklad Google. Predsa len je to tu na trošku inej programátorskej úrovni. Ono by bohate stačilo aj to overovanie, ktoré tu už je dávno zavedené (myslím overenie fotkou, nie telefónnym číslom). Len ho spraviť povinným pre všetkých bez rozdielu. Už len to by vytriedilo kopec špekulantov... *24*

A tak isto by stálo za úvahu dorobiť možnosť nastavovania súkromia pre jednotlivé albumy/videá na napríklad "verejné", "len pre priateľov", "súkromné" alebo zaheslované... Toto by tiež vyriešilo mnoho problémov.
Suhlas, ale moralistov ukrytých je tu kopec, vid ...
Ľudia, prečo keď sa tu objaví nová myšlienka, nová úvaha, väčšinou tie isté nicky začnú útočiť, urážať. Nepáči sa Ti téma, choď na inú.
Zakladateľovi vlákna dvíham prst, je v ňom kus pravdy.
Prajem krásne sviatky všetkým fajn ľuďom.
V sprave nie je vidno, ze jej odosielatel je certifikovany, muselo by sa preklikat na profil. Mnohokrat by to bolo aj tak jedno, ked zacne komunikaciu fotom kokota certfikovany uzivatel.
MORALISTA?:...aj tak si fakeprofil
Ja som fake profil? No ked myslis... (upraveno)