Mám velký problém!

Vždycky vidím jen ženu a muže!

No zakladni problem je, ze se nejedna o pohlavi fyzicke. Ona anglictina ma na to dva terminy a to sex a gender. My oboje překládame jako pohlavi a pak tu lidi kroutí hlavou a premysli a protoze jsou lini si cokoliv zacit zjistovat a navic je prijemne mit se o cem bavit, tak se ve spolecnosti objevuji furt dokola tyhle nazory. Tedy ukazte mi ta dalsi pohlavi. Ja osobne te problematice tez moc nerozumim a jde to mimo me. Nechapu, proc se to ma resit, ale co plne chapu a respektuju jsou prave ty dva pojmy a tedy sex a gender. Ale kolik gendru je a neni a zda maji mit vlastni zachody atd... To je mi uplne sumak.

Dokud tedy bude i zachod, ktery je pro kategorie muz jak doposud nebo s tim neprijse neldo mi hrozne blizky, tak to jde dost mimo me a vic se v tom orientovat nepotrebuju
Příspěvek byl uživatelem smazán.
Nevim, ja nad tim treba nijak nepremyslim. Osobne je mi to fuk, ze se to nesnazim pochopit a delat tedy zavery nad uzitecnosti ci zbytecnosti mi neprislusi. Abych neco mohl odsoudit nebo prijmout, tak to musim nejdriv jakz takz chapat, tady rozhodne nepatrim do teto kategorie a tak jdu proste dal.

Kazdopadne techniku a logiku ci strukturu, system bych v tom neocekaval.

A ano, myslim si, ze se mame proste zbytecne dobre, kdyz tu muzem resit takovehle veci, ale jak dikam, je mozny, ze to opravdu dulezity je, jen tomu nerozumim
No nebo malo hledas, urcite se najdou zahranicni autori ci influenceri, kteri to dokazou vysvetlit i obyc lidem.

Ale ja treba nehledam, tak netusim. Ceskeho autora bych ale urcite nehledal. To je moc maly rybnicek
A není to třeba tím, že se o to prostě nezajímáte? Jeden docela fajn text, který to hezky vysvětluje máte třeba tady: https://www.heroine.cz/spolecnost/3918-uzel-zahradnikem-8-ja-bych-ty-intersexy-zakazal-kazdeho-jenom-otravuji
Oceňuju snahu nad tím přemýšlet a neodbývat to hloupými stereotypy a urážkami (škoda toho závěru), ale těsně vedle :) Samozřejmě platí ten jazykový problém s označením pohlaví (biologické) a gender (sociální*) a že to nijak nesouvisí s orientací, ale dál už je to složitější a ještě do toho jako třetí pojem vstupuje identita a tohle všechno se pak může různě kombinovat.

Většina lidí se samozřejmě vejde do těch binárních škatulek a tam je to jednoduché. Ale u poměrně výrazné menšiny to tak není (souvisí to s fenoménem tzv. intersex lidí) a pak nastává otázka, jak to pohlaví určit, a to lze hned na několika úrovních a není to zdaleka tak jednoduché, jak to vypadá. Typicky může být člověk biologicky se vším všudy žena, ale má mužské chromozomy. Taky existují lidé, kteří mají různě vyvinuté obojí pohlavní orgány nebo sekundární pohlavní znaky atd. Právě tito lidé se pak často identifikují jako nebinární (tzn. ani jako žena ani muž). A pak jsou tady trans lidé, kteří se narodí v mužském/ženském těle, ale identifikují se s druhým pohlavím a mohou (ale nemusí) podstoupit operativní změnu, do které pak vstupuje třeba i to, že se z ženy stane vzhledově muž (a obráceně), ale nechá si původní pohlavní orgány (pár takových lidí je i tady).

Pak je tady otázka té identity, které s tím biologickým pohlavím může, ale taky nemusí souviset a tady jsou důležité právě ty genderové (společenské) role, ve kterých se ten daný člověk nemusí cítit komfortně, a proto se třeba nechce identifikovat s konkrétním pohlavím.

No a pokud jde o ta WC... to je úplně jalová diskuse a je to přece úplně jedno. Doma snad taky máte jenom jedno, ne? Já třeba bydlím v Polsku a tady je poměrně běžné, že např. v restauracích/kavárnách/cukrárnách atd. mají jen jedno společné WC pro všechny a nikomu to nevadí.

*zjednodušeně řečeno sem patří všechno, co nějakým způsobem kulturně spojujeme s tím kterým pohlavím včetně např. genderových rolí a stereotypů, podle nichž žena zůstává doma s dítětem a muž pracuje a zajišťuje rodinu nebo že kluci nosí modrou a holky růžovou
Po fyzické stránce byly, jsou a budou vždycky jen dvě pohlaví. Teda jestli příroda nevymyslí nějaký update :D Třetí pohlaví je jen v hlavě. Chápu, že se někdo cítí být ženou v mužském těle a naprosto to respektuji, ale není to přece důvod kvůli tomu stavět nové záchody apod.
“ ale není to přece důvod kvůli tomu stavět nové záchody apod”

Záchody stači jenom jedny. Pěkná ženska smrdí na hajzlu přesně tak jak hnusný chlap *1*
Na různých akcích jsem chodila většinou na pánské *1* Na ženské WC byla i půl hodiny fronta. U chlapů byla většinou kabinka volná. Pánové byli trochu zaskočeni, ale pak pohoda
Takových znám víc a proč ne? Když máš možnost mít výhodu, neodmítej :)
Já si to vyzkoušel na prvním stupni na ZŠ. Ne, že bych musel, ale zajímalo mě, jaké to tam holky mají :D Trapné bylo, když mě tam holky viděly a žalovaly učitelce :D
Jen doufám, že pro všechna uznaná pohlaví budou zřízeny samostatné toalety. *3*