Podobenstvo o lampách.

19. 12. 2021 · 359 zhlédnutí izik

Ponáška
Každá kultúra má svoju Veľkú knihu. V nej sa píše, ako beží svet. Táto kniha je písaná v inotajoch - podobenstvách. Múdre knihy píšu v obrazoch a netreba ich konkretizovať, brať doslovne. Každý si má svoj názor, vie si vysvetliť sám. Nikomu neslobodno knihou biť o hlavu, že len takto to tam platí, takto to bolo a takto bude. A keď zdravý rozum máme "vysvetľovačov" kníh netreba. Prichádza čas, kedy niektorí zalistujú v Našej Veľkej Knihe. Ja si ju vykladám takto, ponáškou.
Ponáška nie je kópia, či citát, je to isté podobenstvo, vlastný názor na dané dielo. Vždy sa všetko dá vysvetliť rôzne. Neraz originálne a po svojom.

Kedysi veľmi dávno v ďalekom meste Uruk boli chrámy boha Baala. Pri chrámoch boli domy, kde prebývali kňažky. Obetovali svoje orgazmy veľkému bohovi. Aj pútnici – muži zasa obetovali svoje semeno na oltár . Za to, že mohli pomocou kňažiek vykonávať obetu, prispeli peniažkom do chrámovej kasičky. Zároveň si kňažky šetrili na veno a po odslúžení služby i získaní skúseností sa dobre vydali.

Tu v jednom dome problémy nastali. Bývalo tam 10 panien - služobníc. Pútnici prestali chodiť. Vyprázdňovala sa chrámová pokladnica , pusto v dome začalo. Nuda večerná zhrýzala osadenstvo. Aj daňový úrad už pýtal. Peňazí nieto. A dane plať. Do mesta zavítal potulný erotický zvestovateľ. Navštívil aj dom tento.

A stalo sa:
Ó hrôzu videl on a nos jeho strašný zápach cítil. Panny k sebe povolal a pravil:
Keď z lampy v novoluní škaredý olej tečie, knôt do nej dajte. Knôt nech nadol otočený je. Knôtom olej smrdutý von vytečie.
Knôt už použitý viac neužívajte. Spáľte ho, nečistý jest on.
Keď nečistý a smrdutý olej z lampy vytečie, vyčistiť ju načim. Umyť i vysušiť. Vyleštiť.
Potom dobrým olejom lampu naplňte. Vonným a hebkým, aby dobre svietila i hriala.
Iba potom lampy vaše v chladných nociach teplo i svetlo pútnikom dajú.
Keď lampou svietiť budete, vždy návštevníka si dobre osvieťte.
Nedovoľte aby lampu vašu špinavými prstami obchytávali. Nebodaj do nej tieto prsty strkali. Keby olej z lampy vašej piť chceli, najsamoprv nech sa silného vína sa napijú a dobrým vínom ústa vypláchnu .
Na znak úcty k pocestným, umývajte im nohy.
A vravím Vám všetky nohy, teda nohy tri.
A rečiem ja Vám, tú nôžku tretiu pútnikom poriadne poumývajte . Silným vínom omyte a vonným olejom ošetrite. Inak lampy rýchlo sa spokazia a nič nezarobíte. Márna bude Vaša obeta.
Olej tento myrhou i kadidlom varený s bylinkami pripravený denne užívajte a lampy ním čistite. Olejček zlé nemoci odoženie. Obchod napraví.
Olej spomenutý, k dodávke moji spolupútnici majú a za obolus vám ulejú./
Tak i stalo, ale iba päť panien lampy svoje vyčistilo. Dobrý olej užilo. Neľutovali oni investíciu do oleja dobrého. Zbohatli a dobre sa im vodilo. Aj rýchlo ženichov našli svojich.
Iných päť panien lampy svoje nečistilo, prikázaným olejom nenaplnilo a ženichov nenašli. Aj vyhnali ich z domu, bo iných pútnikov škaredo nakazili.
Tak poučenie praví- rečie:
Čisti lampu svoju aby cestu k ženichovi našla.
Umývaj nohu tretiu svoju denne.

Čítali sme slovo erotické.
Pozn. Autora : Slovo lampa malo ešte pred pár rokmi viac významov. Ak si pozrieme lampu z čias starého ríma je to jasné.